RAT HANFE I HNB-A

Samodol: Holjevac je neodgovorni diverzant

05.12.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Rat priopćenjima između Hanfe i HNB-a nastavljen je i nakon izbora novim bespoštednim udarom predsjednika Hanfe Ante Samodola na HNB i njezina viceguvernera Davora Holjevca, piše Business.hr

Samodol je reagirajući na napise Jutarnjeg lista odbio optužbu da je 'naredio osiguravajućim društvima da svoje depozite prebace iz malih u veće banke'. Samodol je rekao da nitko iz Hanfe nije ni službeno ni neslužbeno pojedinačno ili skupno društvima za osiguranje nalagao ili ih poticao da ulažu niti da povlače novac iz pojedinih banaka i financijskih instrumenata.

Samodol poručuje HNB-u da je dobro razumio priopćenje HNB-a objavljeno 2. prosinca 2011. godine kao i činjenicu da je novinarka djelomično informirana o sastanku održanom u DAB-u.

O repovima s tog sastanka Samodol ima svoje mišljenje, prenosi Business.hr

HNB se svim silama trudi, nakon Odluke o prisilnoj likvidaciji Credo banke 22.11.2011. godine, a pogotovo nakon neodgovornog i diverzantskog govora viceguvernera Davora Holjevca u trećem Dnevniku HTV od 23.11.2011. godine, koji je negativno utjecao na financijsku stabilnost RH, podijeliti odgovornost s drugim institucijama u RH.

Iz HNB-a se prvenstveno trude svoje neodgovorno ponašanje podijeliti s Agencijom koju nisu niti informirali o svojoj namjeri s Credo bankom. Štoviše, sastanak u HNB-u, je održan na naš zahtjev i to tek 24.11.2011. godine u 15 sati. Sa sastanka smo otpraćeni s četiri poruke viceguvernera Holjevca: o isplati osigurane štednje se brine DAB, blokade računa provodi FINA, za tumačenje Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima zaduženo je Ministarstvo financija, HNB više nema ništa s Credo bankom!!!

Stvarni su događaji demantirali HNB i viceguvernera Holjevca koji tvrdi da nemaju ništa s Credo bankom ali se viceguverner Holjevac svejedno pojavljuje na sastanku 2.12.2011. godine kojeg je organizirao DAB s namjerom rasprave moguće deblokade računa Credo banke u prisilnoj likvidaciji. Sve što je viceguverner Holjevac imao za reći na navedenom sastanku jest: Ministarstvo financija je krivo i odgovorno jer je napisalo neprovedivi Zakon o provođenju ovrha na novčanim sredstvima, a predstavnici Ministarstva nisu slušali prijedloge HNB-a. Napominjemo da je taj Zakon donesen u Hrvatskom saboru 9.7.2010. godine i da je na snazi s istim odredbama već godinu i četiri mjeseca prije donošenja Odluke o prisilnoj likvidaciji Credo banke 22.11.2011. godine!!!

Agencija nije niti jednim svojim postupkom u ovom slučaju pojačala financijsku nestabilnost. Sasvim suprotno, Agencija je postupila i postupa s ciljem očuvanja financijske stabilnosti o čemu mogu posvjedočiti svi subjekti nadzora na koje se neposredno odnosi slučaj Credo banke i stoga još jednom odbacujemo nemušto 'tužakanje' viceguvernera Holjevca koji mora za svoje postupke odgovarati pred drugim tijelima, a za to su najbolji dokaz iznosi koji su povučeni ili najavljeni za povlačenje iz banaka koje je prozvao te njegovo osobno pozivanje predsjednika uprava nebankovnih subjekata s preporukama i molbama da ipak ostave depozite u bankama koje je proglasio rizičnim. Unatoč svemu, naknadna spoznaja posljedica njegove izjave ne daje mu za pravo dodatno prozivati Agenciju, Ministarstvo financija ili FINU.

Pored svega, mjera kojom HNB dozvoljava bankama korištenje obvezne pričuve za tekuću likvidnost nije uzrokovana 'dobronamjernim preporukama' Agencije, niti je na žalost donesena ranije kao prava prudencijalna mjera prema bankama, već jedino i isključivo kao mjera za popravak štete svoje nepripremljene Odluke o prisilnoj likvidaciji Credo banke i izjave svojeg viceguvernera
.'