OSJEČKI SAJAM LOVA, RIBOLOVA I TURIZMA

SALORI okupio dosad najveći broj izlagača

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 24.04.2010 12:10
  • Objavljeno 24.04.2010 u 08:00
trofeji

trofeji

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Sedmi po redu Sajam lova, ribolova i turizma (SALORI), koji se od danas do nedjelje održava na sajamskom prostoru Pampas u Osijeku, okupio je 140 izlagača, što je za deset izlagača više nego lani

Govoreći na otvaranju priredbe, ravnatelj Uprave za lovstvo Robert Laginja izjavio je da SALORI pripada među najveće lovačke sajmove u zemlji, tim više što je Zagreb prekinuo s tom vrstom sajmovanja. Govoreći o ulaganjima kao prioritete istaknuo je matična stada divljači i lovačku infrastrukturu: 'Matična stada smo u potpunosti obnovili, a sada ostaje poboljšati infrastrukturu.'

Sajam je otvorio osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuvši da mu je važan javni prihod od ove djelatnosti:

'Jučer sklopljeni ugovori o zakupu 25 lovišta vrijede 3,5 milijuna kuna, što je značajan prihod za županijski proračun.'

Gradonačelnik Krešimir Bubalo najavio je proširenje sajamskog prostora izgradnjom dodatne hale do kraja sljedeće godine.

Kruno Kartus

Kruno Kartus

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Na štandovima u dvije dvorane ponuđeni su lovačka i ribolovna oprema, prigodna tekstilna konfekcija, optika i oružje, a u drugom dijelu pretežu agroturistički sadržaji od ponude hrane do smještaja i suvenira. Gospodin Lehki iz Gata, vlasnik ekološkog kozarskog gospodarstva, kaže da su mu sajmovi izvanredna prilika da proda svoje tvrde sireve. 'Godišnje prodam preko tonu tvrdih i polutvrdih sireva, većinom na sajmovima i tržnicama. Nadam se da ćemo ovdje sklopiti posao i s nekim hotelima jer mi možemo ponuditi mala pakiranja sireva prigodna za hotelske potrebe', kaže Lehki.

Uz uobičajene narodne nošnje, vina, sokove, slane i slatke kolače i druge sadržaje, prvog dana Salorija vidjeli smo i nekoliko proizvođača lavande iz okolice Osijeka koji iz te biljke dobivaju čitav niz proizvoda. Prodaju se lavandina ulja, hidrolati dobri za njegu kože, mirišljavi i šareni jastučići, ukrasni svežnji s ljubičastim klasovima, sapuni, čak i tvrdi biskviti s umiješanim mirisnim cvjetovima.

Jedna Osječanka izložila je stol pun figurica izrađenih od kukuruzne komušine kojima oblikuje tipične slike slavonskog seoskog načina života. Dok sjedi uz štand sa šeširom izrađenim od dugih kukuruznih listova, ona pokazuje svoju vještinu koju je naučila na tečaju u Mađarskoj na koji je otišla kako bi mogla započeti vlastiti posao izrade suvenira.

Sajam organizira gradsko poduzeće Osječki sajam uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstva turizma, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka te podršku Hrvatskog lovačkog saveza i Hrvatskog sportsko-ribolovnog saveza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi