OD HRVATSKE DO MAKEDONIJE

Sajmovi.eu izvještava o sajmovima u šest zemalja

16.10.2013 u 16:20

Bionic
Reading

Proteklih mjesec dana novi web projekt sajmovi.eu pokazao se vrlo korisnim alatom za planiranje i informiranje poduzetnika te posjetitelja i organizatora sajmova. Odlaskom na tu stranicu mogu se saznati osnovne i proširene informacije o 380 sajmova iz svih sektora u Hrvatskoj i regiji, odnosno zemljama s prostora bivše Jugoslavije

Kako su sajamske priredbe obično živopisne po događajima i inovacijama, tako i ovaj web projekt omogućava uvid u raznolikost gospodarskih priredbi u regiji od Hrvatske do Makedonije, od rukotvorina do brodskih izložbi.

S tih sajmova novinarski tim, kojeg predvodi Goran Gazdek, novinar iz Virotivitice s dugogodišnjim iskustvom u pokrivanju gospodarskih tema, svaki dan donosi vijest i reportaže. Dijelom agencijske, a dijelom priče vlastitih suradnika, po čemu se ovaj projekt izdvaja od nekih specijaliziranih web stranica s, pretežito, sadržajem prenesim iz drugih medija ili isključivo priopćenja za medije.

Kalendar sajmova je druga korisna stvar na ovoj adresi. Pretragom po mjesecima, mjestu održavanja ili po ključnim riječima čovjek može isplanirati odlazak na neki od sajmova, jer za svaki od tih događaja saznaje barem datum i mjesto održavanja i kontakte.

'Specijalizirali smo projekt za gospodarstvenike, izlagače, organizatore i posjetitelje sajmova, zapravo za sve kojima je važna informacija o sajmovima, jer smo vidjeli da takvog mjesta do sada nije bilo na sceni. U bazi podataka sada je veliki broj sajmova, preko 380, ali svakim danom dobivamo i objavljujemo informacije o novim priredbama', kaže urednik Gazdek.

Vijesti na stranici prate osnovne informacije o pojedinom sajmu, od najave do izvještaja o posjećenosti, značajnijim događajima, nagradama i slično.

Reportaže nude nešto intimniji uvid u pojedinu priredbu, susrete s ljudima, kušačima, proizvođačima i inovatorima, stručnjacima ili nekim novim neviđenim proizvodom.

'U reportažama dolazi do izražaja naša predanost ovoj temi. Uostalom nismo slučajno odabrali baš ovakav oblik gospodarske aktivnosti. Jednostavno volimo obilazi sajmove i razgovarati od štanda do štanda', objasnio je Gazdek.

Tjedni pregled sajamskih priredbi sa sajmovi.eu odnedavno se mogu vidjeti u svakom broju Privrednog vjesnika. Samo u listopadu registrirano je gotovo devedeset sajmova u Hrvatskoj i pet susjednih zemalja.

U timu su još Boris Gazibara, direktor Prostudija, tvrtke koja je izdavač projekta, i Sanja Štrbac, novinarka i izvršna urednica. Redakcija je smještena u Virovitici u poduzetničkom inkubatoru, u svježe sagrađenoj zgradi nastaloj u okviru projekta Virovitičko-podravske županije, koji je financirala Europska unija.