ZBOG VOJNOG UDARA

S&P snizio kreditni rejting Turske

21.07.2016 u 13:14

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's smanjila je rejting Turske za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti za jedan stupanj nakon neuspjelog vojnog udara prošloga vikenda a izmijenila je i izglede iz stabilnih u negativne

'Nakon pokušaja udara u Republici Turskoj 15. srpnja, u agenciji smatramo da je polarizacija turske političke scene dodatno potkopala institucionalne mehanizme uzajamne kontrole. Nadalje, očekujemo razdoblje povećane nepredvidivosti koja bi mogla ograničiti priljev kapitala u Tursku, čije se gospodarstvo uvelike oslanja na vanjsko financiranje', kaže se u priopćenju S&P-a.

'Negativni izgledi zrcale naše stajalište da bi gospodarska, fiskalna i metrika duga Turske mogla biti pogoršana više nego što očekujemo, ako politička neizvjesnost doprinese daljnjem slabljenju investicijskog okruženja, potencijalno intenzivirajući pritiske u bilanci plaćanja', upozorili su iz S&P-a, poručivši da su službenoj Ankari sada dodijeljeni negativni izgledi.

Također, agencija je ustvrdila da je s obzirom na očitu političku fragmentaciju zemlje nakon vojnog udara institucionalna učinkovitost dodatno potkopana. 'Vjerujemo da će ti događaji otežati otplatu značajnog turskog kratkoročnog vanjskog duga'.

S&P je procijenio da će Turska morati reprogramirati nešto manje od polovine svoga ukupnog vanjskog duga - koji procjenjuju na oko 170 milijardi dolara - tijekom idućih 12 mjeseci.

Dodaju i da će 's obzirom na političku neizvjesnosti, turski političari vjerojatno kloniti preuzetih obveza kako bi pokrenuli reforme čiji je cilj gospodarstvo odvratiti od oslanjanja na vanjsko zaduživanje'.