nova destinacija

Ryanair od danas povezuje Zagreb i Malagu

01.12.2021 u 18:01

Bionic
Reading

Zagreb je od danas povezan sa španjolskom Malagom! Radi se o prvoj izravnoj redovnoj liniji između Malage i Zagreba na kojoj od danas, dva puta tjedno, prometuje irski Ryanair

Letovi između Zagreba i Malage prometovat će dva puta tjedno (iznimno oko Božića i Nove godine tri puta tjedno), svake srijede i subote, a letovi su potvrđeni i za ljetni red letenja sljedeće godine, javlja Croatianaviation.

Málaga je grad i luka u španjolskoj Andaluziji, na obali Sredozemnog mora, u regiji Costa del Sol. Grad ima oko 580 tisuća stanovnika, čime je drugi po brojnosti u Andaluziji (iza Seville), a šesti u Španjolskoj. Grad je poznat po turizmu i trgovini, a u njemu su rođeni Pablo Picasso i Antonio Banderas!

Iako je šira javnost bila iznenađena najavom uvođenja ove linije, s obzirom na to da u Malagi, kao ni u Španjolskoj općenito, ne živi brojna hrvatska dijaspora, valja istaknuti kako Španjolci vrlo često putuju van zemlje a Zagreb im je, uz ostatak Hrvatske, često birano europsko odredište. Nema sumnje da će i biti i obrnuto, hrvatski državljani sve češće putuju u Španjolsku, više u popularnija odredišta poput Madrida i Barcelone, no ova linija savršena je prilika za istraživanje manje poznatih gradova.

Zračna luka u Malagi nosi IATA oznaku AGP i do izbijanja pandemije bila je četvrta zračna luka po broju putnika u Španjolskoj, u 2019. godini kroz ovu je zračnu luku prošlo gotovo 20 milijuna putnika! Ova je zračna luka u ljetnom redu letenja baza EasyJeta, a preko cijele godine i Ryanaira i Vuelinga koji imaju niz linija. Za primjer, samo Ryanair ima gotovo 85 redovnih međunarodnih linija iz Malage. Valja također napomenuti kako je zračna luka udaljena svega 10 kilometara od centra grada, a osim taksija, putnicima su dostupni i shuttle prijevozi autobusom te vlak koji spomenutu udaljenost između grada i zračne luke prelazi za svega 12 minuta.