LORENCIN NIJE ZABRINUT

Ruskim turističkim agencijama prijeti bankrot zbog uvođenja viza za RH?

09.06.2013 u 22:21

Bionic
Reading

Novi vizni režim hrvatska je obveza pri ulasku u Europsku uniju. Ministar turizma Darko Lorencin smatra da je realno očekivati gubitke zbog uvođenja viznog režima, ali da to ne bi trebao biti značajan gubitak. I premda Hrvatska ovog mjeseca otvara 18 viznih centara u isto toliko milijunskih gradova u Ruskoj Federaciji, što bi trebalo pridonijeti olakšavanju i ubrzanju procedure izdavanja viza građanima te zemlje, iz Rusije poručuju: naše agencije bankrotirat će zbog uvođenja viza

Četrnaest posto više ruskih turista u prvih pet mjeseci ove godine, ministru turizma Darku Lorencinu dovoljan je znak da stanje ne zabrinjava. Na novinarske upite zašto prije nije otišao u Rusiju, nego tek prije nekoliko dana, Lorencin odgovara da je 'tajming dobar upravo zato što ruski i ukrajinski gosti ne bi bili toliko zagrijani za naše tržište da se išlo ranije', kazao je Lorencin u prilogu HTV-ova središnjeg Dnevnika.

No, podaci govore drugačije. Naime, trenutno je za Hrvatsku iz Rusije ukinuto šest charter linija i postoji strah da je to tek početak otkazivanja programa.
Organizatori putovanja i hrvatski počasni konzul u Rusiji najavljuju pad prometa do čak 50 posto. Kako se viza čeka od pet do sedam dana, tako su u pitanje došli i aranžamani u posljednji trenutak.