ekonomska nuklearna OPCIJa

Rusiji se zbog Ukrajine sve češće prijeti 'majkom svih sankcija'. Koliko bi Moskvu pogodilo izbacivanje iz SWIFT-a i mogu li to nametnuti SAD i Velika Britanija

28.01.2022 u 11:59

Bionic
Reading

Mjesecima već traju tenzije između Ukrajine, Rusije i Zapada. Posljednjih tjedana situacija se intenzivirala pa se sve češće spominju modeli sankcija koje je Zapad spreman uvesti Rusiji. Među njima se kao potencijalno najoštrije sankcije koje bi Rusiju mogle pogoditi spominje izbacivanje iz SWIFT-a

Već i same najave izazvale su oštre reakcije ruske strane. Visoki ruski zastupnici odgovorili su rekavši da će prestati isporuke nafte, plina i metala u Europu ako se to dogodi.

'Ako Rusija bude isključena iz SWIFT-a, tada nećemo primati (stranu) valutu, ali kupci, prije svega europske zemlje, neće dobiti našu robu — naftu, plin, metale i druge važne komponente', rekao je Nikolaj Žuravljev, potpredsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta.

Društvo za svjetsku međubankovnu financijsku telekomunikaciju (SWIFT) osnovano je 1973. kako bi zamijenilo teleks i sada ga koristi više od 11.000 financijskih institucija za slanje sigurnih poruka i naloga za plaćanje. Bez globalno prihvaćene alternative, neophodan je modalitet kojim teku globalne financije.

Uklanjanje Rusije iz SWIFT-a učinilo bi gotovo nemogućim za financijske institucije slanje novca u tu zemlju ili iz nje, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske tvrtke i njihove strane klijente - posebice kupce nafte i plina denominiranih u američkim dolarima.

'Prekid bi prekinuo sve međunarodne transakcije, pokrenuo volatilnost valute i izazvao ogroman odljev kapitala', napisala je Maria Šagina, gostujuća suradnica u Finskom institutu za međunarodne poslove, u prošlogodišnjem radu za Carnegie Moscow Center, piše CNN.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AFPTV

Isključenje Rusije iz SWIFT-a uzrokovalo bi smanjenje njenog gospodarstva za pet posto, procijenio je bivši ministar financija Aleksej Kudrin 2014.

Ukrajinski vojnici na fronti Izvor: EPA / Autor: ANATOLII STEPANOV

SWIFT ima sjedište u Belgiji i njime upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući Eddieja Astanina, predsjednika upravnog odbora ruskog Centralnog klirinškog centra za druge ugovorne strane. SWIFT, koji sebe opisuje kao 'neutralno komunalno poduzeće', dio je belgijskog zakonodavstva i mora biti usklađen s propisima EU-a.

Što će se dogoditi ako Rusija bude izbačena?

Prije desetak godina dogodio se presedan te je jedna važna država isključena iz SWIFT-a.

SWIFT je isključio iranske banke 2012. godine nakon što ih je Europska unija sankcionirala zbog nuklearnog programa te zemlje. Iran je nakon isključenja izgubio gotovo polovicu prihoda od izvoza nafte i 30 posto vanjske trgovine, kaže Šagina.

  • +12
Protuamerički grafiti u Iranu Izvor: Zuma Press / Profimedia / Autor: Rouzbeh Fouladi

'SWIFT je neutralna globalna zadruga koja je osnovana i djeluje za zajedničku dobrobit svoje zajednice', stoji u priopćenju organizacije u srijedu. 'Svaka odluka o nametanju sankcija državama ili pojedinačnim subjektima isključivo ovisi o nadležnim vladinim tijelima i nadležnim zakonodavcima', dodaje se.

S druge strane nije jasno kolika je podrška među američkim saveznicima za poduzimanje sličnih akcija protiv Rusije. Sjedinjene Američke Države i Njemačka mogu najviše izgubiti ako se Rusija isključi jer su njihove banke najčešći korisnici SWIFT-a koji komuniciraju s ruskim bankama, smatra Šagina.

Europska središnja banka upozorila je zajmodavce sa značajnom izloženošću Rusiji da se pripreme za sankcije Moskvi, navodi Financial Times. Dužnosnici ECB-a također su pitali banke kako bi reagirale na pojedine scenarije, uključujući sprečavanje ruskim bankama pristup SWIFT-u.

  • +18
Christine Lagarde, šefica ECB-a Izvor: EPA / Autor: ARMANDO BABANI

Rusija je posljednjih godina poduzela korake kako bi otupila posljedice ako bude uklonjena iz SWIFT-a.

Moskva je 2014. uspostavila vlastiti platni sustav, SPFS, nakon što su je pogodile sankcije Zapada poslije aneksije Krima početkom te godine. SPFS sada ima oko 400 korisnika, prema podacima ruske središnje banke. Dvadeset posto domaćih transakcija trenutno se obavlja putem SPFS-a, kaže Šagina, ali je veličina poruka ograničena, a operacije također ograničene na radne sate.

Kineski novi sustav prekograničnog međubankovnog plaćanja, CIPS, mogao bi pružiti drugu alternativu SWIFT-u. Moskva bi također mogla biti prisiljena posegnuti za korištenjem kriptovaluta.

  • +7
U slučaju sankcija Rusija bi mogla posegnuti i za kineskim sustavom CIPS Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ali to za Rusiju nisu privlačne alternative.

'SWIFT je europska tvrtka, asocijacija brojnih zemalja sudionica. Za donošenje odluke o isključenju potrebna je jedinstvena odluka svih zemalja sudionica. Odluke Sjedinjenih Država i Velike Britanije definitivno nisu dovoljne', rekao je Žuravljev.

'Nisam siguran da će druge zemlje, posebno one čiji je udio trgovine s Rusijom velik u ravnoteži, podržati zatvaranje', zaključio je.