Nećemo sir, hoćemo krave

Rusi pod paskom Nijemca masovnom kupnjom muznih krava domišljato doskočili europskim sankcijama

27.10.2019 u 18:40

Bionic
Reading

Na međunarodne sankcije uvedene prije pet godina Rusija je odgovorila protumjerama te zabranila, između ostalog, uvoz sireva i sličnih proizvoda iz Europske unije u Rusiju, no manjak mliječnih proizvoda sada namjerava nadoknaditi vlastitom proizvodnjom pa umjesto sireva iz EU-a uvozi krave

Ruska vojna intervencija u Ukrajini početkom 2014. donijela je glasnu međunarodnu osudu, a dio te reakcije bilo je i uvođenje međunarodnih sankcija koje su, prvo Sjedinjene Američke Države, a nakon njih i Europska unija te druge razvijene države proglasile protiv dijela ruskih dužnosnika i poduzetnika te nekih kompanija. Sankcije su tijekom 2014. postepeno proširivane, da bi Rusija u ljeto 2014. uzvratila protumjerom, odnosno zabranom uvoza prehrambenih proizvoda iz EU-a i drugih država. Među tim proizvodima su se, uz voće, povrće ili meso, našli mlijeko i mliječni proizvodi poput poznatih talijanskih, francuskih ili nizozemskih sireva.

Nakon što pet godina sankcija nije donijelo nikakve bitne političke pomake, a na popuštanje rusku vlast nisu natjerale čak ni ekonomske poteškoće, vlada Vladimira Putina odlučila je prilagoditi taktiku te umjesto sira ovih dana iz Europske unije uvozi – krave. Američki poslovni portal Bloomberg piše da ruske kompanije uvoze tisuće i tisuće muznih krava kako bi njima napunile moderne staje koje su izgradile uz pomoć njemačke i švedske tehnologije. Rusija je tako postala najveća uvoznica krava iz EU-a, a čak se i jedna od najvećih tamošnjih mliječnih kompanija nalazi u njemačkom vlasništvu.

Dio je to vladina plana da u idućih osam godina s pozicije velikog uvoznika mlijeka Rusija dosegne samodostatnu proizvodnju, a u daljnjoj budućnosti postane čak i izvoznik na najveće svjetsko tržište, kinesko. Stefan Duerr, osnivač kompanije Ekosem-Agrar, danas najvećeg ruskog proizvođača mlijeka, u Rusiju je iz Njemačke došao još u posljednjim danima Sovjetskog Saveza, a drži da su uvjeti za mliječnu industriju danas u Rusiji 'vrlo dobri'. To znači 'jeftinu zemlju dobre kvalitete, dobru klimu i državne potpore', objašnjava Duerr, čije riječi prenosi Bloomberg.

Ekosem-Agrar danas raspolaže s više od 80 tisuća muznih krava. Za usporedbu, cijela hrvatska mliječna industrija ukupno ima nešto manje od dvostruko toliko grla. Za takav rast rusko-njemačke kompanije zaslužni su odlični uvjeti jer su joj na raspolaganju bankovni krediti s kamatom od tek 2,5 posto, a ruska država nudi i povrat od 25 posto na investicije u velike industrijske farme.

Carinski podaci pokazuju da je Rusija dosad ove godine iz EU-a uvezla oko 45 tisuća muznih krava u vrijednosti od stotinjak milijuna eura. Brojka je dvostruko viša nego što je bila prije samo tri godine, a nastavi li takvim tempom do kraja godine, Rusija će i drugu godinu zaredom biti najveći uvoznik krava iz EU-a. Rusko udruženje proizvođača mlijeka navodi da je u posljednjih pet godina u tamošnju mliječnu industriju investirano više od 200 milijardi rubalja (dvadesetak milijardi kuna).

Svoju priliku u tome vidi i, primjerice, Vladimir Lisin, milijarder koji je svoje bogatstvo stekao u industriji željeza i transportu. Lisin, jedan od pet najbogatijih ruskih poduzetnika, prošlog mjeseca najavio je da planira barem 18 milijardi rubalja investirati u izgradnju farmi i pogona za preradu mlijeka.

  • +62
Vladimir Putin domišljato izbjegava negativne posljedice sankcija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Podaci američkog ministarstva poljoprivrede za 2018. godinu pokazuju da se Rusija nalazi među najvećim svjetskim uvoznicima mlijeka i mliječnih proizvoda. Više od nje uvozi jedino Kina. Investicije u mliječnu industriju stoga se čine logičnima čak i ako je do njih došlo pod svojevrsnim pritiskom sankcija.

Stručnjaci procjenjuju da je Rusija na dobrom putu jer gradi moderne farme, no da ima još dosta posla. Stare farme iz doba Sovjetskog Saveza još uvijek proizvode mlijeko uz zastarjelu tehnologiju i mnoge će prvo morati propasti da bi ih zamijenile nove. Podaci Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda pokazuju da krave europskih i američkih proizvođača imaju dvostruki prinos mlijeka u odnosu na ruske. Gotovo trećina godišnje ruske mliječne proizvodnje još uvijek dolazi iz malih seoskih farmi.

Da bi se mlijeko pretvorilo u proizvode poput sira i maslaca, potrebno je izgraditi još modernih pogona sa strogom kontrolom kvalitete, napominju stručnjaci. Procjenjuje se da bi se sadašnja razina proizvodnje trebala povećati za barem još petinu kako bi Rusija dosegnula samodostatnost u proizvodnji mlijeka. I dok u vrhu međunarodne politike, u odnosima Rusije i ostatka svijeta, i dalje nisu vidljivi nekakvi pomaci, muzne krave će se, izgleda, u ubrzanom ritmu nastaviti pomicati iz EU-a u Rusiju. Zasad bez ikakvih sankcija.