EURCO IZ VINKOVACA

Ruše sve pred sobom i pritom dobro zarađuju

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 12.01.2016 07:01
  • Objavljeno 12.01.2016 u 07:01
  • +3

Njihov biznis je rušenje

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Dok su svi gradili, oni su rušili. I upravo na tome poslu ovi su Vinkovčani izgradili profitabilnu tvrtku iza koje je već dva desetljeća postojanja. Svaku godinu do sada zaključili su s dobiti. Za upravo završenu 2015. u Eurcu tvrde kako mogu reći da je bila i službeno godina izlaska iz krize. Prebrodili su je usmjeravajući se na druge, vrlo srodne djelatnosti u građevini, stoga ovdje nije bilo ni otpuštanja radnika. U prethodnoj godini uprihodili su 182 milijuna kuna, što je skok od čak 160 posto u odnosu na godinu prije koju su zaključili sa 70 milijuna kuna. Istovremeno im se povećao i broj zaposlenih za 70 posto. Koliko je porušenih objekata iza njih te što ih čeka u novoj godini, za tportal govori predsjednik Uprave Eurca Hrvoje Merki

U 2016. ovu vinkovačku tvrtku čeka uklanjanje nekoliko hotelskih kompleksa na Jadranu, kao i izgradnja novih deponija otpada. Prošle godine uspješno su ‘sravnili’ hotel Valdaliso u Rovinju za Adris, kao i nekolicinu starih objekata tvornice ‘10. Kolovoz’ za Cemex Hrvatsku. Uklonili su nedovršene stambeno poslovne zgrade i hotel u Zagrebu te stambene i dvorišne zgrade u Slavonskom Brodu.

'U Hrvatskoj se u posljednjih sedam godina uklanja puno manje objekata nego u razdoblju od 1995. do 2008. godine kada je bio vrhunac poslovanja u toj grani industrije. Prema neslužbenim podacima, Republika Hrvatska raspolaže s preko 5000 građevinskih objekata na jadranskoj obali koji nisu stavljeni u funkciju, nemaju nikakve prihode i već preko 20 godina predstavljaju zapravo ‘objekte za rušenje’', ističe predsjednik Uprave Hrvoje Merki

Ukazuje stoga na to da bi nova hrvatska vlada trebala iskoristiti taj potencijal i raspisati natječaje za rušenje svih objekata jer bi se nakon toga oslobodio prostor, čime bi se dobilo još vrjednije zemljište za izgradnju turističkih objekata.

'Bila bi to multi ‘win-win’ situacija za Hrvatsku, građevinske tvrtke, lokalnu zajednicu, investitore, građane. U Europi se događaju puno brži ciklusi gradnje i uklanjanja, tako da je neusporedivo gledati Hrvatsku i Europu', dodaje.

Otkad su prisutni na tržištu, uspješno su odradili, kažu, preko 350 projekata, od čega je 161 uklanjanje građevinskih objekata, ali i  83 projekta uklanjanja, 47 projekata izgradnje novih i sanacije postojećih odlagališta otpada.

Najveći do sada bilo je uklanjanje 250-metarskog armiranobetonskog dimnjaka u Bakarskom zaljevu 2005. godine. Na popisu najkompleksnijih zahvata ubrajaju onaj uklanjanja objekta Lazarica u Splitu, hotela Libertas u Dubrovniku te hotela International u Zagrebu.

'Oni su bili najkompleksniji zbog primjene više metoda rušenja, korištenja više vrsta građevinske mehanizacije, izrazito otežanog pristupa, specijalnih zahtjeva investitora i višestrukih zaštita objekata koji se ne ruše', tumači prvi čovjek Eurca.

Sa svim svojim kapacitetima trenutno su angažirani na domaćem, hrvatskom tržištu, dok su prethodnih godina rušili i u susjednoj Srbiji te Bosni i Hercegovini. Iako, ističu, konkurencija postoji, uvijek se trude biti jedinstveni u poslovanju rušenja jer imaju najveću flotu građevinske mehanizacije, a koja obuhvaća i bager težak 105 tona opremljen dugom rukom od 40 metara te specijalnim škarama za beton. Osnovni moto u Eurcu je poštivanje rokova, zakona i bez ozljeda na radu. Sve je to rezultiralo i uvrštavanjem ove vinkovačke tvrtke na popis 100 najboljih tvrtki u svijetu u industriji rušenja i reciklaže betona nakon toga, prema međunarodnom časopisu Demolition & Recycling International u vlasništvu KHL Groupe.

'U protekloj godini našli smo se na povijesno najboljem do sada, 18. mjestu', ističe Merki.

Loše stanje u građevinskom sektoru Hrvatske indirektno se održava i na njih, kao i na njihove kooperante, ali i konkurenciju. Na ljestvici najvećih problema predvode nelikvidnost društava, predstečajne nagodbe, ali i nepridržavanje rokova plaćanja te, kažu, totalno nepridržavanje sigurnosti na radu i zaštite okoliša, što dovodi do dumping cijena i nelojalne konkurencije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!