VIDOŠEVIĆ UDARA PO GUVERNERU:

'Rohatinski je bio preplašen a želio se i politički promovirati'

Nadan Vidošević

Nadan Vidošević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević i dalje žestoko udara po guverneru HNB Željku Rohatinskom. U intervjuu za tjednik Nacional detaljno je obrazložio zbog čega guvernera smatra jednim od glavnih krivaca za katastrofalno stanje domaćeg gospodarstva

Rohatinski, naglašava prvo Vidošević, predstavlja kontinuitet politike centralne banke koja se provodi zadnjih 15 godina.

'Sukus mog kritičkog stava proizlazi iz činjenice da je njihova temeljna zadaća, koja je i zakonski regulirana, vođenje brige o međunarodnoj likvidnosti zemlje i stabilnosti tečaja i cijena. Dakle, Hrvatska narodna banka se izborila za fascinantnu poziciju – da su joj instrumenti strateški cilj. To je prihvatljivo u europskom kontekstu relativno sređenih ekonomija gdje je na snazi pokušaj vođenja monetarne unije bez jedinstvene ekonomske politike. Međutim, zemlje koje moraju ekonomski napredovati i trebaju koncept razvoja, poput Hrvatske, ne odriču se monetarne politike već je stavljaju u fokus borbe za punu zaposlenost nacionalne ekonomije', kaže Vidošević.

On guverneru najviše prebacuje što je dopustio da se 100 milijardi eura, koliko je ušlo, prema Vidoševićevoj računici, u zemlju proteklih godina, replasira i zaposli radnike 'Torina, Stuttgarta i tko zna kojih dijelova svijeta gdje se proizvode automobili, namještaj, strojarska oprema…'.

Tvrdnje iz HNB-a da nije na njima odgovornost za vođenje ekonomske politike zemlje te da su učinile sve kako bi umanjili efekte krize za Vidoševića nisu baš točne. Milijarde eura koje je HNB od 2008. otpustio, smatra predsjednik HGK-a, puštene su u svrhu održavanja postojeće strukture koja vlada Hrvatskom koja se bogatila i živjela isključivo na domaćoj potražnji, a ne na izvozu.

'Onaj dio gospodarstva koji nas je morao izvući iz krize od guvernera Rohatinskog nije dobio ništa', jasan je Vidošević.

Lijepe riječi nema niti za posljednju mjeru Rohatinskog, dodatno smanjenje stope obavezne pričuve banaka, čime je otpušteno oko sedam milijardi kuna.

Dijelom je to zasigurno bio pokušaj političke promocije, no jednim dijelom radilo se o strahu. U trenutku kad je HNB otpustio novac još se nisu znali dosezi uličnih prosvjeda, koji su dijelom krenuli i prema HNB-u, kao posljednjoj točki obrane standarda građana i stila življenja', ustvrdio je Vidošević za tjednik Nacional.

Činjenica da je Rohatinski najpopularnija osoba u javnosti za Vidoševića je 'potpuni apsurd' jer je u Hrvatskoj nestalo 100 tisuća radnih mjesta bez ikakve reakcije centralne banke.

'Razlozi njegove popularnosti izlaze iz sfere racionalnog. Mislim da je ključno to što je ekonomska struktura koja drma Hrvatskom u guverneru našla simboličnu točku oko koje će se okupljati i djelovati u nastojanju da sačuva postojeće pozicije', ističe Vidošević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi