TO BI TREBAO BITI PRVI POTEZ

Rebalans proračuna - test sposobnosti Kosor

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.07.2009 08:39
  • Objavljeno 03.07.2009 u 08:31
Kosor i Hebrang zadovoljni

Kosor i Hebrang zadovoljni

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

'Dosad smo patili od nedostatka odluka i zato očekujemo od nove premijerke da bude puno operativnija i odmah krene s potezima koje dosadašnji premijer nije bio u stanju provoditi', kaže Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

U tom slučaju, da se iščitati iz njegovih riječ, poslodavci će podržati novu Vladu, iako joj, kaže Kuštrak ne namjeravaju dati ni dana poštede. Jadranka Kosor kao dosadašnja potpredsjednica Vlade i članica Gospodarsko-socijalnog vijeća je upoznata sa svim ključnim problemima u gospodarstvu, stanjem državnim financija i zahtjevima socijalnih partnera pa nema razloga za uobičajeni vremenski kredit kojeg dobivaju novi premijeri. 'Ona ima priliku i nadamo se da će je iskoristiti', tvrdi Kuštrak, piše Poslovni dnevnik.

U prvo vrijeme ona će imati problem sa nametanjem autoriteta jer ju mnogi u javnosti doživljavaju tek kao produženu ruku Ive Sanadera, ali ima razmišljanja da bi ona brzim i odlučnim potezima mogla podići razinu uvjerljivosti koja joj nedostaje. Već prvi test bit će upravo rebalans proračuna na kojem će se vidjeti ima li Kosor dovoljno snage i političke mudrosti da za razliku od svoga prethodnika odreže one projekte i zahtjeve socijalnih skupina koji prelaze financijske mogućnosti države.

'Kako bi prestala nagađanja kakvo je stanje državnih financija, nova premijerka morala bi odmah objaviti podatke o proračunu u travnju i svibnju i na temelju toga predstaviti jasan plan za ovu fiskalnu godinu. To uključuje objavu koliko bi iznosio deficit, kolike je uštede Vlada spremna napraviti, te kako će ga financirati', kaže Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta, dodajući kako je to bitno zbog ekonomske i financijske javnosti koja pomno prati situaciju.

Kako se doznaje, kreditne agencije neće puno čekati s prvim reakcijama pa se procjenjuje da će upravo prema prvim
ekonomskim potezima Vlade temeljiti nove procjene rizika države. Bit će i pod velikim povećalom stranih investitora, posebice banka, koje su ključne za financiranje kako državnog tako realnog sektora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi