ozbiljno upozorenje

Potražnja za litijskim baterijama će se upeterostručiti, a manjak te sirovine već je prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a

16.02.2023 u 08:41

Bionic
Reading

Očekuje se da će globalna potražnja za litij-ionskim baterijama porasti više od pet puta do 2030. godine, objavila je u srijedu javno-privatna organizacija Li-Bridge, s obzirom na to da se sve više ljudi odlučuje za električna vozila i sustave za pohranu energije

Očekuje se da će potražnja za litij-ionskim baterijama u Sjedinjenim Državama narasti više od šest puta i iznositi 55 milijardi dolara godišnje do kraja desetljeća, no još uvijek se očekuje da će zemlja ovisiti o uvozu, dodaje se u izvješću.

Li-Bridge radi na ubrzavanju razvoja opskrbnog lanca za baterije na bazi litija, a koordinaciju vodi Nacionalni laboratorij Argonne, koji financira Ministarstvo energetike SAD-a.

Potražnja za električnim vozilima naglo je porasla u posljednjih nekoliko godina, jer potrošači koji brinu o klimi kupuju automobile s električnim pogonskim sklopovima, usred skoka cijena goriva. Litij-ionske baterije koje bi napajale čitav niz vozila u sljedećih nekoliko godina također će biti važne za vojne sustave te potrošačku, medicinsku i industrijsku elektroniku.

Prema izvješću Li-Bridgea, pod sadašnjim uvjetima američke tvrtke i radnici dobit će manje od 30 posto vrijednosti ćelija potrošenih u zemlji. 'Nedostatak značajnog opskrbnog lanca litij-ionskih baterija u Sjedinjenim Državama i nedostatak sigurnog pristupa energetskim materijalima predstavljaju ozbiljne prijetnje nacionalnoj i gospodarskoj sigurnosti SAD-a', rekao je Li-Bridge.