ANALITIČARI O STANDARDU

Rast cijena hrane je neminovan

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.01.2011 12:27
  • Objavljeno 15.01.2011 u 12:24
tuča pšenica

tuča pšenica

Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo/CROPIX

Inflacija u Hrvatskoj u ovoj bi se godini trebala kretati oko 2,5 posto, što će utjecati na daljnji pad standarda građana, najavio je danas Hrvoje Stojić, direktor Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria Banke

Glavni uzroci za blagi porast inflacije bit će poskupljenje hrane i energenata, kao i niska baza iz 2010. kada je inflacija iznosila samo jedan posto, a rast neće biti velik zbog slabe potražnje i visoke nezaposlenosti, kao i fiskalne konsolidacije i stabilnog tečaja kune.

No i tako niska inflacija pogoršat će standard većine građana jer će više novca morati izdvajati za hranu i energente, pa će im ostati manje za druge potrebe, kaže Stojić.

Cijene hrane bit će najvažniji faktor za poticanje inflacije, budući da više od trećine košarice minimalnih životnih troškova odlazi na prehranu, a rast cijena hrane na svjetskom tržištu neminovno će se odraziti i na hrvatske prilike, procijenio je Stojić na predavanju o razlozima porasta cijena hrane i sirovina u svijetu.

Glavni predavač na skupu koji je organizirao magazin Banka, voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo J. Hahm ocijenio je kako rast cijena hrane i sirovina potiče ponajviše rastuća potražnja u odnosu na ponudu, dok je utjecaj špekulanata tu manje bitan.

Svjetsko stanovništvo ubrzano raste - prošle godine na Zemlji je bilo ukupno 6,5 milijardi ljudi, do 2050. bit će ih devet milijardi, a većina od tih novih 2,5 milijarde rodit će se u zemljama u razvoju, ističe Hahm.

Na svjetsku ekonomiju također će utjecati fenomen starenja stanovništva, pogotovo u industrijskim zemljama, te eksplozivna urbanizacija koja će dovesti do toga da će do 2025. dvije trećine stanovništva živjeti u gradovima, od kojih će mnogi biti tzv. megagradovi s više od 10 milijuna stanovnika.

Sve to utjecat će na daljnje smanjivanje resursa, a na globalnoj razini ponajviše prijeti nestašica vode koju bi dodatno moglo potaknuti propadanje šuma i širenje pustinja uslijed klimatskih promjena.

Hrvatska se u tom pogledu ne treba bojati jer je blagoslovljena s dovoljno vodenih resursa, kaže Hahm, međutim i ona će osjetiti posljedice poskupljenja hrane, kao i rasta cijena nafte i plina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi