POVRATAK PESIMIZMA

Rasprodaja na Zagrebačkoj burzi

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 30.03.2009 12:11
  • Objavljeno 30.03.2009 u 12:03
burza

burza

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Početak burzovnog tjedna u znaku je rasprodaje. Na otvaranju Crobex je potonuo gotovo četiri posto, a šest dionica, većinom građevinskih, završilo je u blokadi zbog drastičnog pada cijena. U nastavku trgovanja zabilježen je blagi oporavak, pa je u 12 sati pad Crobexa iznosio 3,54 posto

Najveće žrtve jutarnje rasprodaje bile su građevinske dionice. Odmah nakon otvaranja blokirano je trgovanje dionicama Ingre Dalekovoda IHG i Hidroelektre. Pritom se najviše trgovalo dionicom Dalekovoda, čija cijena je potonula do 306 kuna, nakon čega je uslijedio blagi oporavak (na 312 kuna). Dionica IGH na početku trgovanja strmoglavila se na 2.599 kuna, a nakon otvaranja trgovanja, potonula je za još desetak kuna.

Osim građevinara, u blokadi su se našle dionice Končar elektroindustrije i Luke Ploče.

Do 12 sati, ostvareno je 8,7 milijuna kuna redovnog prometa, od čega tridesetak posto otpada na trgovanja dionicom T-HT-a. Najaktivnija dionica pretrpjela je blagi pad cijene na 206 kuna.

Značajnu korekciju pretrpjele su i brodarske dionice. Najlikvidnija Atlantska plovidba potonula je pet posto na 630 kuna.

Negativan trend na Zagrebačkoj burzi odraz je kretanja na europskim burzama koje su se našle pod snažnim pritiskom prodavatelja. Vodeći europski burzovni indeksi bilježe minuse u rasponu od dva i pol do tri i pol posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!