HAKOM

Raspodjela digitalne dividende do kraja godine

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.04.2012 14:49
  • Objavljeno 26.04.2012 u 14:45
Facebook internet revolucija

Facebook internet revolucija

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Digitalna dividenda ili oslobođeni radiofrekvencijski spektar nastao nakon prelaska s analogne na digitalnu televiziju u Hrvatskoj će se raspodijeliti u drugom dijelu ove godine mobilnim operatorima

Tako bi u državnom proračunu, po grubim procjenama i bez obzira na model, moglo završiti nekoliko stotina milijuna kuna, ističe predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) Miljenko Krvišek

O modelu i cijeni po kojem će se digitalna dividenda dodijeliti, kako kaže, ne odlučuje HAKOM, već Vlada odnosno resorno ministarstvo, i to tek treba odrediti.

Cilj je prodajom digitalne dividende kao dijela spektra koji se trenutno ne koristi potaknuti investicije u izgradnju telekomunikacijske mreže koja će taj dio spektra koristiti, a ujedno i popuniti državni proračun.

U Hrvatskoj digitalna dividenda podrazumijeva frekvencijski spektar od ukupno dva puta po 30 MHz s odgovarajućim razmakom što je dovoljno da sva tri postojeća operatora u Hrvatskoj dobiju jednak dio tog spektra, odnosno dva puta po 10 MHz svaki.

Problem će nastati ako se uz njih javi i netko četvrti, ili ako su za to od tri operatora zainteresirana dva ili samo jedan, što uz ostalo može značiti i manje novca koji ide u državni proračun.

Iako se u vezi toga spominje i problem što Hrvatskoj susjedne zemlje (BiH, Mađarska) nisu još provele digitalizaciju, Krvišek napominje da to ne mora biti problem nego da to ovisi na kojim frekvencijama u tim zemljama emitira televizija bilo analogno bilo digitalno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi