GRUPACIJA PORR

Raskrinkan građevinski kartel, tvrtki koja je gradila i u Hrvatskoj izrečena najveća kazna u povijesti Austrije: Čak 62 milijuna eura!

30.09.2021 u 11:45

Bionic
Reading

Austrijski savezni ured za zaštitu tržišnog natjecanja (BWB) izrekao je najveću kaznu u povijesti tog tijela. Kažnjena je jedna od najvećih austrijskih građevinskih grupacija, Porr, koja zbog kartelskog ugovaranja cijena mora platiti čak 62,35 milijuna eura

U kontekstu razgovora o nagodbi s agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, uz uključivanje saveznog odvjetnika za kartele, Porr AG priznao je sudjelovanje u kartelu te se grupa obvezala platiti kaznu od 62,35 milijuna eura zbog sporazuma u građevinskoj industriji, objavila su tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, a prenosi agencija APA.

U proljeće 2017., nakon detaljne istrage, inspektori BWB-a proveli su pretres kuća u sklopu istraga o mogućim nezakonitim sporazumima o cijenama u građevinskoj industriji, izvještava austrijska državna televizija. Prve obavijesti o prigovorima tvrtkama iz grupacije Porr poslane su u jesen 2019. godine.

'Istrage su u tijeku protiv brojnih drugih uključenih tvrtki i očekuju se nove kazne', kažu iz nadležnog tijela.

  • +3
Građevinarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik uprave Porra Karl-Heinz Strauss još je ranije potvrdio da je istraga u tijeku i da grupacija surađuje s istražnim tijelima. 'Najoštrije osuđujem kartelske sporazume. Nikome od nas to ne treba. Tvrtka je dobro pozicionirana i žao mi je što je došlo do ovoga', rekao je Strauss u travnju 2021. za građevinski portal AGBau.

Grupacija Porr imala je u 2020. 5,2 milijarde eura prometa, a EBITDA je bila za 51 milijun eura (gotovo 7 posto) manja nego godinu prije zbog pandemijskih ograničenja. Hrvatski ogranak Porra radio je na izgradnji većine poslovnih nebodera, među kojima se ističe Zagrebtower.