MOL BEZ MILOSTI

Rafinerija Sisak - neuspješni sportaš ambicioznih roditelja

09.10.2014 u 21:39

Bionic
Reading

Nakon što je početkom tjedna u medijima objavljena interna Inina analiza iz listopada 2012., prema kojoj rafinerija u Sisku ne stvara gubitke, iz mađarskog MOL-a danas su se oglasili izjavom u kojoj sisačku rafineriju uspoređuju s neuspješnim sportašem ambicioznih roditelja.

'Medijska izvješća o takozvanoj tajnoj studiji INA-e prema kojoj bi rafinerija Sisak mogla biti profitabilna podsjećaju nas na situaciju sa sportašem koji je godinama zauzimao zadnje mjesto na svim natjecanjima, no usprkos svim gubicima njegovi su ambiciozni roditelji i dalje uvjereni da će se jednom moći uspješno natjecati', kaže se u izjavi višeg potpredsjednika za korporativne poslove MOL-a Ferencza Szabolcsa.

'Nažalost', navodi, 'nečija je dužnost obavijestiti roditelje da ne bi trebali tratiti vrijeme i novac jer njihov sin nije prava osoba za sučeljavanje s natjecateljima. Slično ovomu primjeru, važnost takozvanih tajnih studija jednako je subjektivna kao i uvjerenje ambicioznih roditelja', kaže se u MOL-ovom komentaru na medijske napise.

'Nije ugodno što vodstvo INA-e mora ispasti negativac u cilju objektivnosti i iskrenosti, ali je neizbježno u najboljem interesu tvrtke, kao i države', navodi se izjavi Ferencza Szabolcsa.


U reagiranju na medijske objave o takozvanoj 'zatajenoj studiji Ine', prema kojoj bi Rafinerija nafte Sisak mogla poslovati pozitivno, iz Ine su u ponedjeljak objavili kako se analiza rafinerijskog poslovanja Ine, pripremljena krajem 2012., temeljila na kratkoročnim pretpostavkama za 2013. godinu te se ni u kojem slučaju nije odnosila na razdoblje od pet godina.

Jutarnji list je 6. listopada pisao o 'zatajenoj Ininoj studiji' iz 2012. , prema kojoj 'Sisak ne treba gasiti još pet godina'. 'Sve dok Rijeka ne preuzme preradu nafte s hrvatskih polja, Sisak će biti u plusu', naslov je članka kojeg su prenijeli i drugi mediji, a koji se poziva na 'prešućenu' Ininu studiju iz 2012. godine.