STOŽER PRIPREMA PROSVJED

Radnicima Petrokemije dosta je Ininih ucjena

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.11.2009 16:37
  • Objavljeno 16.11.2009 u 16:27
petrokemija

petrokemija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Stožer za obranu Petrokemije izvijestio je danas da se odlučio za pripremu prosvjeda i u tom smislu zatražio odobrenje za održavanje 'mirnog okupljanja - javnog prosvjeda' i to 1. prosinca u središtu Kutine.

Iz Stožera objašnjavaju da su se za pripremu prosvjeda većih razmjera odlučili nakon niza pokušaja aktiviranja Vlade u rješavanju nastalih problema i nakon ignoriranja svih njihovih traženja.

Informacije iz Ine koje su se proteklih dana pojavljivale u medijima ocjenjuju "uglavnom netočnima ili pak poluistinama" i ističu da Petrokemija u ovom trenutku plaća plin po cijeni nižoj od široke potrošnje, ali i da je prosječna cijena plina za ovu godinu viša od cijene za distributere, "što je situacija koja ne postoji nigdje u svijetu".

"Cijena plina određuje se po formuli koju je sačinila Ina i na koju je Petrokemija bila primorana pristati prilikom potpisivanja dugoročnog ugovora koji je također sastavila Ina. To što u ovome trenutku Ini ne odgovara njihova formula ne može biti razlogom raskida ugovora", poručuju iz Stožera.

Podsjećaju i da INA (MOL) plaća četiri puta manju koncesiju za vađenje plina od bilo koga drugoga u svijetu, da oko 60 posto potrošnje plina Hrvatska zadovoljava iz domaćih izvora, a Petrokemiji i svima drugima taj se plin nastoji naplatiti kao da je ruski, i to zajedno s troškovima transporta plina kao da stiže iz Rusije.

Stožer smatra da Ina i ovaj put koristi ucjene Petrokemiji kao sredstvo pritiska na Vladu. Petrokemija jedina koristi plin kao sirovinu, a ne energent, i jedina je koja nema alternativu za proizvodnju, ističu iz Stožera.

Naglašavaju i kako je kutinska tvornica umjetnih gnojiva početka godine pomagala hrvatsku poljoprivredu odgodom plaćanja od četiri mjeseca bez kamata. Slično se događa i sada s vaučerima koje će moći naplatiti tek početkom sljedeće godine.

Istodobno, podsjećaju, Petrokemija za svu isporučenu robu mora državi plaćati PDV iako novac neće vidjeti tko zna do kada.

Radnici Petrokemije u suradnji s Upravom poduzimaju mjere štednje i racionalizacije još od listopada prošle godine te su zajedno s posljednjim mjerama Vlade radnicima primanja smanjena više od 20 posto, navode iz Stožera i napominju kako je prosječna plaća u toj tvrtki i prije početka primjene svih tih mjera bila oko 4 posto niža od državnog prosjeka.

Nakon niza pokušaja aktiviranja Vlade u rješavanju nastalih problema Stožer se odlučio za pripremu prosvjeda većih razmjera, ističu iz Stožera i poručuju Ini i Vladi da "svoje sukobe rješavaju bez upletanja Petrokemije, jer će bilo kakvo ugrožavanje proizvodnje u Kutini značiti vrlo ozbiljan bunt koji će krenuti iz Kutine, ali se na Kutini neće zaustaviti".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi