KRAJ DRAME

Radnici Salonita potpisali nove ugovore

13.10.2009 u 16:21

Bionic
Reading

Današnjim potpisivanjem radnih ugovora u prostorijama Salonita u Vranjicu, može se smatrati da je došao kraj agonije radnika te tvrtke. Ugovor je potpisalo stotinu radnika, novi poslodavac - tvrtka Sirovina odlagalište - te Vinko Mladineo kao predstavnik Fonda za zaštitu okoliša

SPLIT - Iako se može ustvrditi da je riječ o kompromisnom i nepotpunom rješenju, treba pozdraviti činjenicu da je ipak stotinu radnika ponovno zaposleno na važnom poslu dekontaminacije i sanacije kruga tvornice u Vranjicu. Predstavnici HUS-a Ozren Matijašević, Jozo Marić i sindikalist Salonita Marko Mikačić su zajedno sa štrajkašima glađu izvukli mogući maksimum.

Sudbina trideset i osam radnika koji će biti na zavodu za zapošljavanje je neizvjesna, mada čelnici HUS-a i Vinko Mladineo tvrde da će i oni biti pravilno i korektno zbrinuti s planiranim zakonskim promjenama u toj sferi. Dio radnika izrazio je otvoreno neslaganje s činjenicom da nisu svi zbrinuti u paketu. Njihove strepnje nisu bez temelja ako se prisjetimo prijašnjih olako danih i izigranih obećanja.

Ozren Matijašević ustvrdio je da sada nema više zapreka da se stečaj Salonita korektno dovede do kraja i ponovio je tvrdnju da oni koji su do sada opstruirali taj proces neće biti dobrodošli partneri u tom poslu. Posebno je pritom istaknuo Jozu Ćurkovića kao najveći remetilački faktor, čudeći se dijelu hrvatskih medija koji tom bjeguncu daju prostor za blaćenje radnika i sindikalista.

Tvrtka Sirovina odlagalište iz Zadra ima iza sebe zahtjevan projekt sanacije poznate tvornice glinice u Obrovcu i prošle godine je bila tvrtka s najvećim godišnjim rastom u Dalmaciji. Paško Pirija, inženjer zaštite u Salonitu, izjavio je da se nada dobroj suradnji s tom tvrtkom s obzirom na to da su kadrovi iz vranjičke tvornice najbolje upućeni u kompleksnu problematiku kontaminacije kruga tvornice. Ističe da se to ne odnosi samo na kontaminaciju azbestom, već i popratne kemijske pojave i onečišćenja koja su isti ozbiljan problem.

Za građane Splita i okolice ovo je dobra vijest jer će tako biti uklonjena ekološka prijetnja usred Kaštelanskog zaljeva, a radnici mogu biti polovično zadovoljni. Unatoč njihovoj velikoj požrtvovnosti, trudu i zajedništvu, u zemlji sa ovakvim pravosuđem, oni su moralni pobjednici i uspjeli su se izboriti za mogući maksimum. Što će se događati u krugu tvornice nakon završetka stečaja i sanacije, ostaje nam vidjeti. Vjerojatno će tada na površinu isplivati svi podzemni akteri ove priče. Onda ćemo vidjeti tko je što jamio i tko se za svoju korist poigravao zdravljem radnika Salonita i građana Splita, Kaštela, Solina i Vranjica.