DRAMA U VRANJICU

Radnici Salonita odjavljeni, upravitelj prijavio prijetnje

09.09.2009 u 16:03

Bionic
Reading

Situacija oko tvornice Salonit mijenja se iz sata u sat. Radnici te tvrtke u stečaju doživljavaju pravu dramu. Danas oko dva sata stečajni upravitelj Mirko Kozina na oglasnu ploču tvrtke na ulazu u upravnu zgradu izvjesio je obavijest da zaposlenici nisu više prijavljeni u tom statusu i da ih je na osnovi dokumentacije koja mu je bila dostupna odjavio s HZZMO-a

Osim toga Kozina je pozvao i policiju zbog navodnih prijetnji smrću i u Salonit su došli pripadnici MUP-a i kriminalisti ispitati činjenice. Naravno, na naš upit o rezultatima istrage, poslovično su nas uputili na glasnogovornika.

Očito da svi akteri uključeni u ovu priču postaju sve nervozniji, prijetnje i drastični potezi sve su češći te je mogućnost skorog racionalnog rješenja spora sve nerealnija. Najveće žrtve čitavog slučaja su zaposlenici Salonita koji su cijeli svoj radni vijek proveli u toj tvornici. Velik broj njih već je umro od sveprisutne azbestoze, a dio kolega je kod kuće na samrtnoj postelji.

Radnici se danas na sastancima konzultiraju o novonastaloj situaciji. Najavili su pravovremeno informiranje javnosti o potezima koji slijede nakon jednostranih odluka Trgovačkog suda i stečajnog upravitelja. Sutra ujutro ponovo će protestirati ispred Trgovačkog suda u Splitu.

Bivša tvornica azbesta trenutačno je najopasnija crna točka u ovomdijelu Europe i svako odgađanje sanacije svakodnevno izlaže realnojopasnosti oko 400 tisuća stanovnika splitsko-kaštelanskog bazena.

Predsjednik Trgovačkog suda u Splitu Ivo Bakalić i stečajni sudac Jozo Ćaleta kao da žive u paralelnoj stvarnosti. Bizaran stečajni postupak koji je u tijeku nema veze s realnom situacijom na terenu i podsjeća na situaciju u kojoj bi za gašenje požara vatrogasci morali prije intervencije zatražiti dozvolu za ulaz u privatni stan ili kuću u cilju intervencije.

Apsurdne odluke tog suda koji izbacuje s posla jedine kadrove sposobne sanirati opasnu lokaciju opasne su i štetne. Nije to stečajni postupak u tvornici čokolade gdje treba utvrditi tko kome što duguje i obeštetiti radnike i vlasnike, već se radi o ekološkoj bombi u srcu urbanog kompleksa Splita, Solina, Kaštela i Trogira.

Sedam godina, još od 2002. traje stečajno-pravosudna trakavica oko Salonita. Indikativan je u splitsko-dalmatinskoj županiji muk političkih stranaka i institucija vlasti na temu Salonita. Saniranjem bivše tvornice na atraktivnoj lokaciji dobije se nekoliko stotina metara operativne obale i slobodna površina od oko 120 tisuća kvadrata. To je potencijal na koji računaju pozadinski akteri ove pravosudne farse. Njima je apsolutno svejedno što će biti s radnicima tvornice i stanovnicima Splita i okolice.