JOŠ UVIJEK BEZ KOLEKTIVNOG UGOVORA

Radnici Osječke pivovare pred štrajkom

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 15.11.2010 14:43
  • Objavljeno 15.11.2010 u 13:50
Osječka pivovara

Osječka pivovara

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Osječka pivovara na rubu je novog štrajka. Punih godinu dana od početka pregovora o kolektivnom ugovoru stavovi uprave i radnika opet se razilaze. U Nezavisnom sindikatu Osječke pivovare kažu da je od studenoga 2009. godine postignut dogovor o prijedlogu kolektivnog ugovora u 90 posto odredbi, ali nedavno je osvanuo novi prijedlog uprave

Sindikalna skupština zato je u petak jednoglasno odlučila da radnici pokrenu štrajk ako poslodavac 'nastavi opstruiranje kolektivnih pregovora'.

Osim dva različita teksta ugovora, kakav je odnos radnika i uprave vidljiv je i nakon današnje zabrane ulaska na radno mjesto predsjedniku radničkog vijeća Darku Andrašeku. 'Došao sam ujutro na posao, ali mi nisu dopustili ulazak. Otišao sam u prostoriju radničkog vijeća, ali zatim su pozvali četiri zaštitara da me onemoguće u mojoj obavezi. Nijednu od te dvije stvari nisu smjeli napraviti, jer mi mora biti omogućeno da radim, a i da obavljam poslove za radničko vijeće 16 sati tjedno', ogorčen je Andrašek.

Uprava je donijela odluke o privremenom udaljenju radnika s posla i to, kaže Andrašek, zato što je podnio kaznenu prijavu protiv članova uprave zbog pronevjere. 'Kaznena prijava je prihvaćena, a dvojica od trojice prijavljenih su osuđena. Dakle, kaznena prijava nije bila lažna kako tvrdi uprava', ustvrdio je Andrašek.

Tajnica uprave prenijela je pitanje tportala direktoru pivovare Ivanu Komaku o razlozima novog sukoba, ali do zaključenja teksta nismo mogli dobiti komentar.

Pregovori o kolektivnom ugovoru počeli su u studenome 2009. godine između Hrvatske udruge sindikata u kojem je Andrašek, PPDIV-a u kojem je manji dio radnika te Osječke pivovare d.d. i Pića plus d.o.o. U Piću plus radi manji broj radnika, a ta tvrtka u vlasništvu pivovare bavi se distribucijom proizvoda. Stavovi su suprotstavljeni od starta – radnici traže utvrđivanje plaća, otpremnina, naknada, radnog vremena i drugih prava, a vlasnici inzistiraju na sistematizaciji radnih mjesta. U veljači 2009. godine je postignut dogovor o većini odredbi kolektivnog ugovora, ali sporan je dio odredbi. Krajem tog mjeseca uprava odbija HUS-ov prijedlog i kolektivni ugovor potpisuje s PPDIV-om, ali HUS pokreće dvotjedni štrajk.

U međuvremenu HUS je osnovao Nezavisni sindikat Osječke pivovare, koji ne odustaje od teksta kolektivnog ugovora prema početnom dogovoru. Treba istaći da dio radnika osporava Komakovo vlasništvo nad većinskim paketom dionica, a sudski postupak pokrenuo je i Hrvatski fond za privatizaciju. Prije početka postupka, u rujnu ove godine, Komak je dionice prodao tvrtki Kasija, čiji je vlasnik njegov nećak Andrej Kandera, slovački državljanin. Za sebe je zadržao samo jedan posto dionica, a većinski vlasnik Osječke pivovare postala je Kasija sa 89,44 posto vlasništva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi