napetosti rastu

Radnici 3. maja traže smjenu direktora

04.11.2018 u 21:57

Bionic
Reading

Idući tjedan bit će još jedan u nizu u kojem će se pratiti sudbina posrnulih brodogradilišta Uljanik i Treći maj. Štrajk radnika ulazi u treći tjedan.

Uprava Uljanika u ponedjeljak bi trebala razgovarati s konzultantima o programu restrukturiranja Uljanika koji bi za desetak dana ili prije trebala predati resornim minstarstvima.

Stanje u Uljaniku je nepromijenjeno. Računi pulskog brodogradilišta i dalje su blokirani, plaće za rujan nema, radnici odlaze, a oni koji ostaju već treći tjedan štrajkaju na radnim mjestima. Štrajkaški odbor odustao je od za ponedjeljak planiranog skupa radnika ispred zgrade Uprave na kojem bi od Uprave tražili da se suoči s radnicima. Odustali su kako bi novoj Upravi dali vremena da počne rješavati probleme, javlja HRT.

Radnicima 3. maja cilj je očuvanje svakog radnog mjesta i postupno osamostaljenje od Uljanika

U Rijeci će se radnici brodogradilišta 3. maj u ponedjeljak u 10.10 okupiti na prosvjednom maršu koji počinje ispred brodogradilišta, a nastavit će se u središtu Rijeke na Trgu 128. brigade u podne i pet minuta. Radnici od nove Uprave traže ne samo plaću za rujan i smjenu direktora Maksimilijana Percana, već i deblokadu računa koji je blokiran već 74 od mogućih 120 dana za pokretanje stečaja.

Od nove Uprave Uljanik grupe radnici riječkog brodogradilišta traže definranje načina povrata pozajmice Uljaniku, koja je sada zbog kamata narasla na 603 milijuna kuna. Traže zaista aktivnu ulogu u modelu restrukturiranja brodogradilišta te upoznavanje sa svim konkretnim i potencijalnim strateškim partnerima. Službeno, tu je ponuda talijanskog Fincantierija, a neslužbeno, kažu, postoje još dvije ponude iz Njemačke i Nizozemske. Radnicima 3. maja cilj je očuvanje svakog radnog mjesta i postupno osamostaljenje od Uljanika, javlja Ribarović.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstanak brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić rekao je kako "zahtjevaju od nove uprave Uljanika da hitno smijeni direktora Maksimilijana Percana. Zahtijevamo i da se hitno iznađe model isplate plaće za rujan. Također tražimo sudjelovanje u izradi programa restrukturiranja u kojem će se točno definirati povrat pozajmice 3. maju i ostale imenovine nazad 3. maju", dodao je.