NARASLA POTRAŽIVANJA IGH

Radić: Sebi ću zadnjem isplatiti plaću

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.05.2009 12:48
  • Objavljeno 11.05.2009 u 12:48
jure radić

jure radić

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

IGH trenutačno ima čak 300 milijuna dospjelih potraživanja od čega se polovica odnosi na državna poduzeća, dok IGH-ov dug drugim tvrtkama iznosi 50 milijuna kuna

Institut IGH ima ozbiljnih problema s naplatom potraživanja koja su se nakupila ubog opće porasti nelikvidnosti u državi. Stoga će ta tvrtka plaće najprije podmiriti onima s manjim primanjima, a u drugom krugu će biti plaćeni oni s velikim primanjima, otkrio je Business.hr-u direktor tvrtke Jure Radić

Od 300 milijuna kuna dospjelih, a nepodmirenih potraživanja Radić kaže da se polovica odnosi na državna poduzeća, a polovica na privatni sektor. Iako Radić nije htio navesti konkretna imena najvećih dužnika među poduzetnicima se najčešće kao generatori nelikvidnosti navode HEP, Hrvatske željeznice, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i Ina.

'Nadam se da će država izdavanje obveznica ubrizgati svježi novac u državu i tako prekinuti ovo teško stanje' poručuje Radić, objašnjavajući da niti njegova tvrtka ne može platiti svoje dugove koji su pet puta manji od potraživanja pa stoga razmišlja o podizanju kredita.

Da nema nelikvidnosti, IGH bi prema njegovim riječima raspisao natječaj za primanje u radni odnos sto novih inženjera. Klima nerada koju uzrokuje nelikvidnost, kaže Radić stvara napetost i nervozu u vođenju tvrtke jer se mora brinuti i o tome kako isplatiti plaću. IGH će svojim zaposlenicima isplatiti plaće tako da će ih najprije podijeliti onima s najmanjim primanjima ispod 10.000 kuna, a potom će plaće dobiti oni s visokim primanjima.

'Ja ću zadnji dobiti plaću. Prvo ćemo podijeliti male plaće koje prima velik dio naših zaposlenika, a tek će onda plaće dobiti oni s velikim primanjima kojih je daleko manje,' najavljuje Radić.

IGH-u je mjesečno potrebno za plaće zaposlenika oko 20 milijuna kuna bruto. Ne isplat5e li se plaće nastaje problem i za državni proračun jer se ne plaćaju porezi i doprinosi, i tako se spirala nelikvidnosti i dalje širi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi