OPREZNO S EUROM

Pusić: Hrvatska mora učiti na iskustvu Grčke

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 17.06.2011 15:59
  • Objavljeno 17.06.2011 u 15:46
Vesna Pusić

Vesna Pusić

Izvor: Cropix / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ne srljati s uvođenjem eura, odnosno u Europsku monetarnu uniju (EMU), nešto je što trebamo znati i naučiti iz događanja u Grčkoj, istaknula je Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, tijekom stručne konferencije Naša očekivanja od EU-a

Situacija u Grčkoj za Pusić je dobrim dijelom posljedica načina na koji je ta zemlja ušla u EMU i kako je pregovarala.

'Nije bilo provjerenih statističkih podataka. Štoviše, naprosto su ušli, a da nekih statističkih pokazatelja nisu ni imali. No grčki problemi se ne odnose na članstvo u EU, nego u Europskoj monetarnoj uniji. To naši građani trebaju znati. Da primjerice, Grčka danas ima svoju valutu drahmu, mogla bi ublažiti socijalne efekte ove socijalne krize. Mogla bi devalvirati drahmu i postupno prilagođavati društvo. No budući da su uletjeli u eurozonu prije nego što su bili spremni, sada im je teže nego bi im bilo da su ušli polakše. Nadam se da ćemo i mi iz ovog naučiti', rekla je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, napominjući da je euro velika prednost za gospodarski spremne, ali ne i one koje nisu.

Upravo zbog toga što teškoće Grčke treba promatrati na takav način, Pusić vjeruje da tamošnje prilike neće imati odraz na raspoloženje građana Hrvatske prilikom izlaska na referendum.

'Ne bih rekla da podrška opada. Sada iznosi 56 posto, prema podacima koje imam, a gotovo cijeli tijek pregovora bila je između 50 i 60 posto, izuzev u nekim kraćim razdobljima. Naravno, trebamo imati veće ambicije. Bilo bi idealno kada bi podrška bila poput one uoči početka pregovora kada se kretala oko 80 posto. To je uistinu bitno jer se radi o projektu koji uspijeva isključivo ako ga nose građani ove zemlje. Bez toga on se ne može ostvariti', naglasila je.

Prvi korak za povećanje podrške građana ulasku u EU vidi u primjerenom informiranju.

'Ako tražite da se građani izjasne na referendumu, morate ih tretirati kao poštovanja vrijedne pojedince koje se neće izjašnjavati bez da znaju o čemu se izjašnjavaju. Stoga je informiranje bitno. Sada je nešto krenulo. No bitno je da se na svakom stupu, svakom mediju i domu u bilo kojem mjestu u Hrvatskoj objasni o čemu se radi. Prvo treba reći što se mijenja, pri čemu treba imati na umu da ne zanima sve ljude sve stvari. Naravno neke su zanimljive za sve, ali postoji niz stvari koja su u pojedenim područjima zemlje naročito zanimljiva. To treba imati na umu prilikom osmišljavanja promidžbe', upozorila je te dodala da je informiranje neophodno i kasnije kako bi se pojedinci, ali i tvrtke pripremile za prilike i mogućnosti EU.

Da se do sada nije dovoljno učinilo, Pusić je kao primjer navela iskorištavanje pretpristupnih fondova.

'Od novca iz pretpristupnih fondova EU, Hrvatska je iskoristila manje nego što je trebala i mogla. Daleko najslabija iskorištenost je u sferi ruralnog razvoja, što je apsurd jer izravnim poticajima iz džepova građana država plaća četiri milijarde kuna, a iskorištenost tih fondova je oko šest posto. Doduše, postoji još dvije tri godine kada će se moći još iskorištavati, ali budući da je do sada tako malo, mala je vjerojatnost za poboljšanje. Tu se dakle moramo popraviti. No ono što je za mene utješno je to da je i Poljska bila razmjerno slaba u iskorištavanju pretpristupnih fondova, a onda je uvela cijelu vojsku obrazovanih mladih ljudi i postala odlična u iskorištavanja strukturnih i kohezijskih fondova', istaknula je Pusić na konferenciji održanoj u Varaždinu u okviru projekta Sretna djetelina s četiri lista financiranog od EU, a čiji je nositelj Institut regija Europe sa sjedištem u Salzburgu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi