InterCapital Asset Management

Prvi hrvatski ETF-ovi proslavili prvi rođendan na Ljubljanskoj burzi

16.02.2023 u 16:32

Bionic
Reading

Jedan od najpopularnijih načina investiranja u dioničko tržište već je niz godina ulaganje u ETF-ove. Prije nešto više od godinu dana InterCapital Asset Management predstavio je prve hrvatske ETF-ove na Ljubljanskoj burzi – ICSLO i ICCRO, a uskoro će im se pridružiti još jedan ETF koji će pratiti rumunjski BET-TR indeks.

Proslava prve godine od listanja, kao i predstavljanje planova za budućnost održala se se 15. veljače u Grand Hotelu Union u Ljubljani.

U sklopu proslave organizirana je i panel diskusija na temu: 'Kako postati i ostati član all-star tima burze' na kojemu su sudjelovali Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB d.d., Žiga Hieng, predsednik Uprave, Salus, Ljubljana, d.d., Zoran Stanković, podpredsednik za finance, Atlantic Group d.d., Marko Čižmek, član uprave Valamar Riviera d.d., a moderator je bio: Ivan Kurtović, predsednik uprave InterCapital Asset Management d.o.o.

Razgovaralo se o dosadašnjem razvoju tržišta kapitala u regiji i očekivanjima za budućnost. Predstavnici kompanije istaknuli su važnost uvrštenja na burzu i prisutnost u burzovnom indeksu za stjecanje dodatnog kapitala. Sve zemlje u regiji su male, pa su istaknuli važnost stvaranja ETFova koji bi mogli predstavljati našu regiju prema vani.

Nakon uspješnog listanja prva dva ETF-a koji prate slovenski index SBITOP TR i hrvatski index CROBEXtr, u 2023. godini planirano je listanje na obje burze još jednog ETF-a koji bi pratio rumunjski index BET-TR.

'Započeli smo s pripremama za širenje na rumunjsko tržište kapitala, planirano je listanje postojećih ETF-ova na rumunjsku burzu, kao i širenje palete ETF-ova na Ljubljanskoj i Zagrebačkoj burzi za novi ETF koji bi pratio rumunjski index BET-TR', izjavio je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa d.o.o. Novi ETF predstavlja još jedan korak prema olakšavanju pristupa ulagača regionalnom tržištu dionica.

Kupnjom udjela u ETF-u investitor kupuje košaricu najboljih slovenskih ili hrvatskih dionica. Sastav te košarice varira zajedno sa strukturom ekonomije i tržišta kapitala. Upravo su zato ETF-ovi idealni za dugoročno ulaganje i discipliniranu strategiju ulaganja jednakog iznosa na dulji rok.

Takva strategija pretpostavlja dugoročni rast burzovnih indeksa i poveznih ekonomija, prilikom čega najbolje prolaze investitori koji konzistentno svaki mjesec ulažu jednak iznos. Povijesno je takva strategija pokazala dobre rezultate za one koji žele dugoročnu izloženost tržištu kapitala, a nemaju resursa za samostalno analiziranje tržišta i kompanija i pravovremeno djelovanje.

Investitori s Ljubljanske burze u skoroj budućnosti će moći još lakše i troškovno efikasnije, osim u najbolje hrvatske i slovenske kompanije, ulagati u rumunjske kompanije.