LAKŠE SE DIŠE

Prosječna plaća u ožujku porasla na 5.480 kuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.05.2011 16:09
  • Objavljeno 23.05.2011 u 16:05
kUNE NOVČANICE NOVAC

kUNE NOVČANICE NOVAC

Izvor: Cropix / Autor: Vjekoslav Skledar / CROPIX

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosila je 5.480 kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku

Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za veljaču, koja je iznosila 5.242 kune, prosječna je neto plaća za ožujak bila nominalno viša 4,5 posto, ili za 238 kuna

Za pretpostaviti je da je na kretanje prosječnih plaća za ožujak, koje su isplaćene u travnju, utjecala i isplata 'uskrsnica' u tvrtkama koje su ih isplaćivale. Naime, prosječna mjesečna neto plaća obuhvaća uz ostalo i primitke po osnovi naknada, potpora i nagrada.

To je prvi nominalni rast neto plaće na mjesečnoj razini nakon što se u protekla tri mjeseca uzastopno bilježio njihov nominalni pad i to po stopama od 1,9 posto za veljaču u odnosu na siječanj, 2 posto za siječanj ove u odnosu na prosinac prošle godine, te 2,4 posto u prosincu u odnosu na studeni prošle godine.

Usporedba podataka o prosječnoj neto plaći na godišnjoj razini pokazuje da je neto plaća za ožujak ove godine bila za 121 kunu, ili nominalno za 2,2 posto veća nego za ožujak prošle godine.

Pritom treba imati u vidu da je na neto plaće za ožujak prošle godine utjecao krizni porez.

Po prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za ožujak ove godine iznosila je 7.894 kune.

U usporedbi s prethodnim mjesecom, prosječna je bruto plaća za ožujak bila nominalno viša za 5,5 posto, ili za 411 kuna.

Na godišnjoj razini pak prosječna bruto plaća za ožujak bila je veća za 63 kune ili za 0,8 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi