PRVIH SEDAM MJESECI 2011.

Proračunski deficit porastao za 1,2 milijarde kuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.09.2011 09:30
  • Objavljeno 05.09.2011 u 09:24
ministarstvo financija

ministarstvo financija

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic/Cropix

Prihodi državnog proračuna u prvih su osam mjeseci ove godine iznosili 70,1 milijardu kuna, što je za 552 milijuna kuna, ili 0,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, proizlazi iz preliminarnih podataka koje je objavilo Ministarstvo financija na svojim internet stranicama

Porezi su proračunu u prvih osam mjeseci donijeli 40,2 milijarde kuna, što je oko milijardu kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Prihod od najizašnijeg poreznog prihoda, PDV-a u prvih je osam mjeseci iznosio 24,5 milijardi kuna, što je 205,7 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani.

Više nego u osam mjeseci lani proračun je prikupio i od poreza na dobit, ukupno 5,2 milijarde kuna, ili 732 milijuna kuna više, a porastao je i prihod od poreza na dohodak, za nešto manje od 25 milijuna kuna, na 707,5 milijuna.

No, istodobno je manje prikupljeno od trošarina, pri čemu treba imati na umu prošlogodišnju Ininu otplatu duga za trošarine, a izostanak prihoda od kriznog poreza u ovoj godini vidljiv je u smanjenju stavke ostali poreza.

Po podacima Ministarstva, od trošarina je u prvih osam mjeseci prikupljeno 7,3 milijarde kuna, što je 540 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme lani, a prihod od ostalih poreza u iznosu od 244,6 milijuna kuna je za 1,5 milijarde kuna manji nego u istom razdoblju lani (kada je od njega prikupljeno više od 1,7 milijardi kuna).

Prihod od socijalnih doprinosa u osam mjeseci iznosi 25,4 milijarde kuna, što je 92,8 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani.

Ministarstvo je na svojim internet stranicama objavilo preliminarne podatke o prihodu proračuna koji se odnose na prvih osam mjeseci ove godine, dok se podaci za rashode odnose na prvih sedam mjeseci.

Podaci za sedam mjeseci pokazuju da su prihodi državnog proračuna u tom razdoblju iznosili 60,6 milijardi kuna, dok su rashodi istodobno iznosili 69,8 milijardi kuna. Tako je manjak u proračunu u sedam mjeseci ove godine iznosio 9,2 milijarde kuna, dok je u isto vrijeme lani proračunski manjak bio oko osam milijardi kuna.

Rashodi proračuna u iznosu od 69,8 milijardi kuna su za 539 milijuna kuna, ili za 0,8 posto veći nego u istom razdoblju lani.

Glavnina proračunskih rashoda odnosi se na naknade zaposlenima i na socijalne naknade.

Za plaće i naknade te socijalne doprinose zaposlenima iz državnog je proračuna u sedam mjeseci isplaćeno 18,3 milijarde kuna, što je oko 185 milijuna kuna više nego u isto vrijeme lani, dok je za socijalne naknade isplaćeno nešto manje od 32,6 milijardi kuna, ili oko 30 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme lani.

Država je za kamate u prvih sedam mjeseci isplatila ukupno 4,3 milijarde kuna, što je 817,1 milijun kuna ili 23,6 posto više nego u istom razdoblju lani.

Proračunski izdaci za subvencije u prvih su sedam mjeseci iznosili 4,5 milijardi kuna, što je 375,6 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi