MALVERZACIJE U SLATINI

Propao jedan od najvećih vinskih biznisa

04.01.2011 u 10:09

Bionic
Reading

Hrvatski poduzetnik Karl Schmidt koji je kod Slatine planirao izgraditi veliku vinariju u suradnji s španjolskom tvrtkom Freixenet nalazi se na rubu propasti zbog golemih dugova nastalih temeljem sumnjivih poslovnih aranžmana koje je sklopio bivši direktor te tvrtke Zlatko Lukačević, piše Nacional

Schmidt je zbog sumnje u nesavjesno poslovanje, pronevjeru i zloporabu položaja podnio prijavu protiv Lukačevića i njegovog pomagača Damira Kufnera, poduzetnika iz Slatine zbog štete od milijun eura.

'Uložio sam sa svojim prijateljima i partnerima u ovaj posao osam milijuna kuna, želio sam ne samo stvoriti poznati vinarski brand, već i promovirati ljepote Hrvatske, Lukavac i Slatinu trajno ucrtati kao važne destinacije u proizvodnji vina te omogućiti ljudima iz tog kraja da i u ovim teškim trenucima kroz vinariju i vinograde imaju posao i stvaraju ne samo za mene, već i za svoje obitelji', rekao je Schmidt.

Pojasnio je da je osnivanjem tvrtke Cavallino Lukavac Kufner je postao manjinski suvlasnik tvrtke te je Cavallinu prodao četiri hektara svog privatnog zemljišta s nasadima i mehanizacijom te na temelju toga postao zaposlenik tvrtke Cavallino. 'Paralelno s tim i radnici koji su radili u njegovom Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu postaju zaposlenici tvrtke Cavallino i obavezuju se da će zemlju i sve poslove ubuduće obavljati za Cavallino. Tada sam Kufneru Općim ugovorom o poslovnoj suradnji uplatio 30.000 kuna za zemljište, 670.000 kuna za nasade vinograda te 630. 000 kuna za poljoprivrednu mehanizaciju. Ipak, na kraju se ispostavilo da su Lukačević i Kufner radili isključivo za svoj interes i pritom se ogriješili o zakonske propise Republike Hrvatske', rekao je za Nacional Schmidt.

Tvrdi da je Cavallino sve obaveze prema Kufneru na vrijeme podmirivao. Kufner je za to vrijeme na paragon blokove prodavao vino na malo, a računi nisu vođeni niti je novac završio u blagajni. Na taj je način otuđio oko dva milijuna kuna.

Svjestan je da se sve uloženo ne može vratiti, no odlučan je u nastojanju dokazivanja kriminalnih radnji jer smatra da je konačno sazrelo vrijeme u RH da takvi odgovaraju za nedjela koja su počinili ne samo investitorima, već i čitavoj svojoj zajednici. U konačnici, najviše su izgubili Županija i grad Slatina jer niti su otvorena radna mjesta, niti su potpisani kooperantski ugovori, a niti će tvrtke koje su usko povezane s vinarstvom i vinogradarstvom moći povećati svoj tržišni udio.