NOVA PRAVILA

Propadne li vam turistički aranžman, moći ćete birati između vaučera i povrata novca. Šef udruge putničkih agencija: Teško bez bespovratne pomoći

02.04.2021 u 17:54

Bionic
Reading

Za neizvršena putovanja u paket-aranžmanu hrvatske turističke agencije više neće moći izdavati vaučere bez mogućnosti povrata novca. Proizlazi to iz izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu koje je Vlada u četvrtak poslala na usvajanje u Hrvatski sabor

‘Tim se izmjenama, upućenim u drugo saborsko čitanje, zakon dodatno usklađuje s Unijinom direktivom o putovanjima, paket-aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima u pogledu povrata novca potrošačima za neizvršena aranžmanska putovanja’, naglasila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Podsjetimo, Vlada je omogućila turističkim agencijama izdavanje vaučera za zamjensko putovanje u nekom drugom terminu umjesto raskida ugovora i povrata novca nakon masovnih otkaza aranžmana poslije izbijanja pandemije prošle godine. Na taj način agencije su dobile predah da se prilagode novim okolnostima i prežive prvi udar koronakrize.

No Europska komisija ljetos je donijela direktivu po kojima se putnicima mora osigurati povrat novca za neizvršenu uslugu. Komisija je osigurala i sredstva iz europskih fondova za tu namjenu te je većina europskih zemalja prošle godine prihvatila europska pravila. Ali ne i Hrvatska, do danas zadržavši sustav vaučera unatoč opomenama iz Bruxellesa.

Zbog odugovlačenja oko primjene direktive Europska komisija je protiv Hrvatske krajem listopada prošle godine pokrenula drugu fazu postupka zbog povrede prava EU-a. Kako bi izbjegla sudski postupak i nemalu kaznu zbog kršenja prava potrošača, Vlada je bila prisiljena promijeniti zakon.

‘Nakon stupanja na snagu tih izmjena i dopuna zakona putnici će moći birati žele li na temelju izdanog vaučera ugovoriti zamjensko putovanje ili će raskinuti ugovor i ostvariti pravo na povrat uplaćenog novca u roku od 14 dana od raskida ugovora. Time se u cijelosti osigurava zaštita potrošača’, istaknula je ministrica Brnjac.

No time nije riješen problem poslovanja turističkih agencija, a koje i dalje rade u otežanim uvjetima. Naime one novac koji dobiju od klijenata za neki aranžman prosljeđuju hotelijerima, prijevoznicima i ostalima, a ako putovanje zbog epidemioloških mjera nije odrađeno, na kraju moraju vratiti cjelokupan iznos klijentu.

‘Agencije su dosad koristile pomoć u vidu naknade za naše zaposlenike, ali osim toga nismo dobili nikakvu drugu naknadu ili bilo kakva bespovratna sredstva od države. Očekujemo u što skorijem vremenu da nam se pokriju fiksni troškovi poslovanja jer su agencije financijski na izmaku snaga. Praktično smo godinu dana bez prihoda, a cijelo vrijeme imamo visoke fiksne troškove poput najma, telefona i dr.’, rekao nam je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain.

  • +12
Putovanje u vrijeme koronavirusa Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

UHPA je nedavno zatražila od Vlade osnivanje posebnog fonda iz kojeg bi se financirao povrat novca potrošačima. Direktiva EK preporučuje davanje povoljnih zajmova turističkim agencijama i stvaranje državnog fonda iz kojeg bi se pomagalo agencijama u povratu novca, a za to su osigurana i europska sredstva.

Fain napominje da je Ministarstvo turizma i sporta omogućilo agencijama zaduživanje uz 100-postotno jamstvo države. ‘To je pomoć Vlade, sada se lakše zadužimo s tim jamstvima. U jednom trenutku to će nam puno pomoći, ali to znači dodatno zaduživanje. Nama bi puno više pomogla bespovratna sredstva’, kaže čelni čovjek UHPA-e.

Agencije pritišću i postojeći dugovi za neizvršena putovanja, a koji će nakon izmjene zakona doći na naplatu. ‘Tražili smo povrat novca od naših partnera, ali on ne dolazi ili dolazi jako sporo. Oko 50 posto sredstava vraćeno je ili su odrađena neka druga putovanja, a trenutni iznos duga je oko 30 milijuna kuna. Agencije i dalje nemaju taj novac na svojim računima i jedini spas je kreditno zaduživanje uz jamstvo države’, zaključuje Fain.