tržište kapitala

Promet Zabom održava solidnu likvidnost na Burzi

Bionic
Reading

I treći uzastopni dan je blok promet dionicom Zagrebačke banke održavao likvidnost na Zagrebačkoj burzi na solidnim razinama. Ukupno je protrgovano oko 14 milijuna kuna dioničkog prometa, od čega se čak 5,4 milijuna kuna odnosilo na blok transakciju dionicom Zabe

U redovnom je prometu ta dionica bila najlikvidnija, s gotovo 3 millijuna kuna prometa i rastom cijene od 5,5 posto. Tako je u petak više od polovine prometa generirano u jednom izdanju.

Dionički su indeksi imali mješoviti dan te su zaključili na suprotnim stranama, pri čemu je CROBEX ojačao 0,3 posto. Uži indeks CROBEX10 kliznuo je 0,3 posto u crveno, i to u prvom redu pod pritiscima u dionicama Adrisa i Arenaturisa. Po likvidnosti vrijedi izdvojiti upravo povlaštenu dionicu Adrisa, koja je pri 900 tisuća kuna prometa pala 3%. Dionica Atlantske plovidbe porasla je 3,3 posto, uz 560 tisuća kuna prometa.

Nastavili su se prodajni pritisci, odnosno realizacije kapitalnih dobitaka, u dionicama Agrokorovih tvrtki kćeri. Tako su Belje, Ledo i Jamnica redom izgubili na vrijednosti 15,2 posto, 9,6 posto i 6,8 posto. Gubitnik dana ipak je ipak dionica RIZ odašiljača koja je potonula 15,3 posto, ali na prometu od oko 16 tisuća kuna.

Na strani dobitnika izdvaja se dionica Jadroplova sa skokom cijene od 19,9 posto, a solidnu izvedbu je imala i dionica Viktora Lenca, s porastom cijene od 5 posto.

Dobitnik dana  Jadroplov   +19,86%  35,00

Gubitnik dana  RIZ-odašiljači   -15,32%  42,00

CROBEX    +0,30%   1849,71

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.