PAD POTROŠNJE

Promet u maloprodaji smanjen za 8 posto

31.05.2010 u 12:56

Bionic
Reading

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine nominalno bio manji 7,8 posto, a realno je smanjen za 8 posto, prvi su podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku

Tako je u travnju nastavljen negativan trend u trgovini na malo koji traje već devetnaest mjeseci, a u travnju je pad i izraženiji nego li u ožujku.

Naime, u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine maloprodaja je zabilježila nominalni pad za 2,1 posto, a realni za 2,8 posto.

U veljači je u odnosu na isti mjesec prošle godine promet od trgovini na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost zabilježio nominalni pad za 6,9 posto, a realni za 7,3 posto. U siječnju je pak na godišnjoj razini promet od trgovine na malo nominalno bio manji za 8,6 posto, a realno je smanjen za 9,3 posto.

Državni zavod za statistiku je s početkom ove godine započeo s novom koncepcijom publiciranja podatka o maloprodaji, a radi postizanja potpune usklađenosti s regulativom Eurostata i dostave mjesečnih pokazatelja o kretanju prometa u trgovini na malo prema predviđenim rokovima (jedan mjesec nakon isteka promatranog mjeseca).

Tako se i prvi rezultati prometa u trgovina na malo objavljuju ranije nego inače.

Zbog kratkog roka i mogućnosti naknadnih korekcija podataka, DZS će za dva tjedna objaviti revidirane i detaljne pokazatelje u svom redovnom priopćenju.

U slučaju značajnijih metodoloških promjena ili korekcija podataka, DZS će prema potrebi revidirati podatke i za prethodna razdoblja.

Iz indeksa nisu uklonjeni sezonski i kalendarski utjecaji, napominju statističari.