ZAGREBAČKA BURZA

Promet na rezervi, Crobex u crvenom

14.08.2009 u 16:21

Bionic
Reading

Jedan od najslabijih trgovinskih dana u kojem je redovni promet iznosio skromnih 12,4 milijuna kuna prošao je bez većih iznenađenja. Crobex indeks oslabio je 0,47 posto, a samo je dionica HT-a premašila milijun kuna prometa. Na tjednoj razini Crobex je porastao 0,22 posto, dostigavši najvišu razinu u posljednja dva mjeseca

Dionica HT-a je sa 2,94 milijuna kuna prometa opet ponijela titulu najlikvidnijeg izdanja. Kraj tjedna cijena HT-ove dionice dočekala je na 227,62 kune, uz blago pozitivan trend. Za negativnu izvedbu Crobexa u posljednjem danu tjedna najzaslužnije su bile dionice brodara i građevinara, koje su izgubile podršku investitora.

Objava poslovnih rezultata Ine nije značajnije utjecala na cijenu. Ina je u prvom polugodištu poslovala s dobiti od 507 milijuna kuna, što je znatno bolje od rezultata u prvom kvartalu, u kojem je ostvarila gubitak od 572 milijuna kuna, ali i 36,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Međutim, najveći dio dobiti rezultat je jednokratnog prihoda od izdvajanja podzemnog skladišta plina u iznosu od 497 milijuna kuna.

Na dobitničkoj listi prednjačile su dionice Varteksa, IPK Kandita, Luke Ploče i PBZ-a.

Vodeći europski burzovni indeksi u petak su porasli, predvođeni dionicama banaka i industrije nafte.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.