TRŽIŠTE KAPITALA

Promet na burzi oslabio, CROBEX natrag u crvenom

Bionic
Reading

Zadnjih tjedana je Podravka uvjerljivo u fokusu investitora, te njene oscilacije u prometima i cjenovnim izvedbama uvelike determiniraju kretanje na domaćem tržištu kapitala. Tako je krajem tjedna promet dionicom Podravke potonuo, a s njom i likvidnost na burzi. Ukupno je u petak protrgovano svega 860 tisuća eura, što je treći najslabiji dan u kolovozu.

U fokusu su bili hotelijeri, gdje je najlikvidnija bila dionica Valamar Riviere s 222 tisuće eura prometa i stagnacijom cijene, a slijedi dionica Plave Lagune s prometom od 187 tisuća eura i minusom od 0,6 posto. Tek onda na red dolazi Podravka koja je na 163 tisuće eura prometa oslabila 2,7 posto, vjerojatno kao posljedica realizacije kapitalnih dobitaka ostvarenih u skoku cijene dan ranije.

Dionički indeksi su se nakon jednog dana predaha vratili u crveno, te je CROBEX pao 0,5 posto, što je četvrti dan pada u prošlih pet trgovinskih dana, i dovoljno da na tjednoj razini indeks zaroni u crveno i to minusom od 0,2 posto. Uži indeks CROBEX10 pao je 0,8 posto, svi su sektorski indeksi bili u crvenom, a gubitnike je predvodio indeks građevinskog sektora s minusom od 1,9 posto. Titula gubitnika dana ide dionici Alpha Adriatic koja je pala 4,4 posto, a slijedi ju 3,8 posto minusa u dionici Ingre, dok na suprotnoj strani stoji Saponia čija je cijena skočila 8,6 posto, čime je povratila svu izgubljenu vrijednost od dana ranije kada je nosila titulu gubitnika dana.

Dobitnik dana Saponia +8,60% 101,00

Gubitnik dana Alpha Adriatic -4,41% 19,50

CROBEX -0,48% 2.448,95