IDEJA NOVOG VLASNIKA

Promašeni šoping-centar postat će hotel s dvoranom za svadbe

21.08.2015 u 01:20

Bionic
Reading

U tijeku je renoviranje i prenamjena propalog šoping-centra Cascade u samom centru Zagreba. Vlasnici centra planiraju otvoriti hotel s četiri zvjezdice, izvjesna je i dvorana za svadbe i konferencije, a u jednom manjem dijelu zadržat će se trgovine

'Prostor se adaptira i traže se pametni investitori te zakupci', rekao je za Večernji list don Mijo Gabrić, dekan Zbora prebendara, manjinskog suvlasnika centra Cascade te dodao da će koncem rujna imati jasnu sliku novog koncepta. Nakon što sve očiste, napominje, bit će slobodno osam tisuća kvadrata prostora.

'Jedno je sigurno, trgovački centar tu više neće biti', izjavio je Ivica Prevolšek, direktor centra Academia, tvrtke koja je u vlasništvu Exportdrvo Projekta, većinskog vlasnika Cascadea.


Exportdrvo Projekt je šoping-centar kupio prošle godine u veljači na javnoj dražbi.

Prodaja nije išla glatko. Početna cijena bila je 179,5 milijuna kuna. Dražbe su propadale jedna za drugom zbog izostanka interesa i tek na 15., kad je cijena bila nešto viša od 22 milijuna kuna, našao se kupac Exportdrvo Projekt.

Cascade je zatvoren 2011. nakon samo dvije godine rada i to zbog duga bivšeg većinskog vlasnika – tvrtke Illuminatio. Bio je zamišljen kao trgovački centar s ekskluzivnijim robnim markama, ali svih 75 lokala nije nikada zakupljeno.

Sada će dobiti sasvim nove konture, rekao je Prevolšek za Večernji list, s bočne strane bit će zatvoren, postavit će se novi krov, proširiti garaža...

'Bit će to novi hotelsko-poslovno-trgovački centar, s time da će najmanji dio zauzeti trgovine. Uložit ćemo u hotel s četiri zvjezdice, a razmatramo i iznajmljivanje dvorane za svadbene svečanosti i konferencije', istaknuo je Prevolšek.

Cascade je, podsjetimo, počela graditi tvrtka Moleth generala Vladimira Zagorca, i to na zemljištu Zbora prebendara koji mu je dao koncesiju na 99 godina. Zagorec je 2007. prodao tvrtku češko-američkoj grupaciji Ungelt/Spectrum, a početkom 2010. ona je prodaje investitorima iz skupine institucionalnih i privatnih investitora u sklopu austrijske OVAG Grupe, a formalni je vlasnik bila tvrtka Illuminatio iz Zagreba.

Osnivači Illuminatija, pravnog sljednika Zagorčeva Molteha dvije su offshore tvrtke iz Cipra i Lihtenštajna, a na jednoj od njih založno je pravo upisala austrijska banka Investkredit

Nakon brojnih odgađanja centar je, s neto iznajmljivom površinom od osam tisuća kvadrata, otvoren s godinu dana zakašnjenja, u jesen 2009., ali njegovi problemi tu ne prestaju jer stigla je kriza, kupovna moć opada, objekt u kojem su trebale biti luksuzne trgovine poput Diora sve dublje tone, sukobi vlasnika i iznajmljivača prostora postaju sve češći, a unatoč potezima Uprave da prostore ponudi besplatno na korištenje, trgovci se iseljavaju.

Konačni ključ u bravu događa se u ljeto 2012., nakon što je Porezna uprava blokirala račun tvrtke Illuminatio zbog duga od 856.826 kuna. Illuminatio je imao i oko dva milijuna kuna duga prema domaćim i inozemnim dobavljačima, ali i kredit od 10 milijuna eura od Hypo banke pa je Alexander Pawkowicz, predsjednik Uprave tvrtke sam podnio prijedlog za otvaranje stečaja.