UPOZORENJE IEA-E

Proizvodnja vjetroelektrana, solarnih panela i baterija za električne automobile će ubrzati, no postoji jedan veliki problem

12.01.2023 u 17:46

Bionic
Reading

Proizvodnja vjetroelektrana, solarnih panela i baterija za električne automobile snažno će ubrzati do kraja desetljeća, ali opasnost predstavlja ovisnost o malom broju proizvođača i dobavljača sirovina, ističe Međunarodna agencija za energiju (IEA)

Budu li zemlje u potpunosti ispunile obaveze o čistoj energiji i zaštiti klime, vrijednost proizvodnje zelenih tehnologija više će se nego utrostručiti do 2030., na 600 milijardi eura, izračunali su u IEA-i. Broj radnih mjesta vezanih uz zelene tehnologije mogao bi se do 2030. više nego udvostručiti, na gotovo 14 milijuna, poručuju.

'Bude li izgrađeno sve što je do danas najavljeno, ulaganja u proizvodnju tehnologija za čistu energiju osigurat će dvije trećine uvjeta za svođenje emisija neto na nulu', zaključio je direktor IEA-e Fatih Birol.

Agencija ipak upozorava na rizike u nabavnim lancima, istaknuvši ovisnost o nekoliko zemalja koje proizvode i prerađuju sirovine, kao i onih koje proizvode solarne ploče, vjetroturbine i sličnu opremu za čistu energiju.

Tako je najmanje 70 posto proizvodnih kapaciteta u sektoru solarnih ploča, vjetroturbina i baterija za električna vozila locirano u tri zemlje, na čelu s Kinom. I poslovi vađenja rijetkih minerala Zemljine kore također su koncentrirani u malom broju zemalja. Kongo tako proizvodi više od 70 posto svjetskog kobalta, a Australija, Čile i Kina više od 90 posto litija, navodi IEA.