istraga komisije

Proizvođači namještali cijene baterija za automobilske startere?

01.12.2023 u 15:11

Bionic
Reading

Europska komisija preliminarno je zaključila da je pet proizvođača baterija za automobilske startere, uz asistenciju udruge industrije baterija Eurobat i njezine savjetodavne tvrtke Kellen, prekršilo propise o tržišnom natjecanju namještanjem cijena

Prema preliminarnom stajalištu Komisije, proizvođači Banner, Clarios, Exide, FET ili Elettra i Rombat udružili su snage u razdoblju od 2004. i 2017. godine i utanačili upotrebu novih indeksa u pregovorima o cijenama s proizvođačima automobila u sklopu 'Eurobat Premium Systema'.

Proizvođači su navodno fiksirali važan element konačne cijene baterija za startere koje su prodavali proizvođačima automobila u Europskom gospodarskom prostoru (EEA).

Baterija osigurava struju starteru koji pokreće pogonski motor s unutarnjim izgaranjem, a opskrbljuje strujom i električnu opremu automobila.

Regulator napominje da su Eurobat i Kellen bili svjesni nezakonite prakse i da su aktivno asistirali kompanijama u uspostavi i vođenju Eurobat Premium Systema.

Preliminarno stajalište službeni je korak u istragama Komisije u slučaju sumnje o kršenju propisa EU-a o tržišnom natjecanju. Ako Komisija zaključi da postoji dovoljno dokaza o kršenju propisa, može kompanijama odrezati novčanu kaznu u visini do 10 posto globalnog prometa.

Komisija je provela mnoštvo istraga u automobilskom sektoru i kaznila je već niz tvrtki, uključujući dobavljače automobilskih ležajeva, kabelskih snopova u automobilima i fleksibilne pjene koja se koristi u automobilskim sjedalima.

Kažnjeni su i proizvođači sustava grijanja motora i unutrašnjosti automobila i kamiona, generatora i punjača, klima uređaja i sustava za hlađenje motora, te sustava rasvjete, sigurnosnih sustava za putnike, kočionih sustava i svjećica.

Komisija je također proizvođačima automobila odrezala i kazne od 875 milijuna eura zbog ograničavanja konkurencije u pročišćavanju emisija novih dizelskih osobnih automobila.