PODUZETNICE, JAVITE SE

Mentori, edukacija i novčana pomoć: Program EIT Food EWA pruža podršku ženama poduzetnicama u poljoprivredno-prehrambenoj industriji

26.05.2022 u 15:52

Bionic
Reading

U suradnji s EIT Food inicijativom, Lean Startup Hrvatska pokreće EWA program s ciljem pružanja podrške poduzetnicama u ranoj fazi njihove karijere kako bi uspješno razvili održivo poslovanje. EWA je u potrazi za hrvatskim poduzetnicama koje imaju ideju ili razmišljaju o poboljšanju poljoprivredno-prehrambene industrije

Iako je u Europi više žena (52 posto) nego muškaraca, poduzetnice predstavljaju tek trećinu samozaposlenih u EU. Zbog različitih čimbenika, poduzetništvo je trenutno privlačnije muškarcima nego ženama.

Prema najnovijim statistikama koje je objavio Europski statistički ured situacija je još nepovoljnija u ruralnim područjima i poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama gdje žene u vrlo malom postoku zauzimaju vodeće uloge. U 2016. godini žene su zauzele samo 28 posto vodećih pozicija u poljoprivrednim i stočarskim farmama u Europskoj uniji, s izrazito niskom stopom među ženama iz RIS regija.

Nadalje, nedostatak zastupljenosti žena u ruralnim područjima ne utječe samo na razvoj poduzetničkog ekosustava, već se žene suočavaju s mnogim drugim preprekama koje ih sprječavaju da u potpunosti razviju svoje potencijale. Upravo zato, a posebno u ruralnim područjima, žensko stvaralaštvo i poduzetnički potencijal se nedovoljno iskorištavaju kao izvori gospodarskog rasta. Europska komisija radi sa zemljama EU-a kako bi prevladala ove izazove i potaknula više žena da pokrenu vlastito poslovanje.

U sklopu programa, Lean Startup Hrvatska će odabrati deset sudionika za sudjelovanje u 6-mjesečnom programu koje će im ponuditi personalizirano mentorstvo, sesije umrežavanja, radionice, konzultacije sa stručnjacima i pristup međunarodnoj digitalnoj platformi s mogućnošću dobivanja sredstava do 10.000 eura. Više informacija o prijavi i programu provjerite putem poveznice.