MOL POD SUMNJOM

Produljena blokada trgovanja dionicom Ine

burza

burza

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Neposredno uoči početka trgovanja na Zagrebačkoj burzi, Hanfa je donijela rješenje o produljenju privremene obustave trgovanja dionicom Ine. Trgovanje će biti obustavljeno do 8. travnja, odnosno do kraja trgovinskog tjedna na burzi

U rješenju Hanfe navodi se da su se u dosadašnjem razdoblju obustave trgovanja djelomično prikupili određeni podaci o investitorima, na temelju čega je Agencija ocijenila da je, u svrhu zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu, potrebno produljiti privremenu obustavu trgovanja.

Prema izvorima Večernjeg lista, Hanfa je, rekonstruirajući kupnju Ininih dionica na burzi, otkrila da je Convergex, brokerska kuća sa sjedištem u New Yorku, od 21. prosinca do 24. ožujka kupio 161.411 dionica Ine (1,61 posto) za 531,725.617,70 kuna preko zagrebačkih brokera iz Interkapitala vrijednosnih papira. No krajnji su vlasnici tih dionica kupljenih preko Convergexa tri društva s Cipra – Upprecht Investment Limited, Stomarli Holdings Limited te Entris Equity Limited.

Ta su društva, navodi Hanfa, izjavila da su kupila Inine dionice za sebe, ali istražujući porijeklo i financijsku snagu tih tvrtki, Hanfa je uvidjela da postoji golem nerazmjer između temeljnog kapitala tih društava i vrijednosti dionica Ine koje posjeduju. Dvije od te tri tvrtke s Cipra (za treću Hanfa čeka podatke) imaju osnivački kapital od 3921 euro i 1710 eura, a preko Convergexa su kupile dionice za čak 531 milijun kuna!

U Hanfinu izvješću, koje potpisuje predsjednik uprave te agencije Ante Samodol, navodi se da, nakon provedene istrage o tome tko preko američkih brokera i tvrtki s Cipra kupuje Inine dionice na Zagrebačkoj burzi, postoje osnovane sumnje da je MOL preko povezanih osoba stjecao Inine dionice na burzi, ali je pritom prikrivao svoje vlasništvo nad njima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi