POMAMA ZA GENEROM

Prodaja molekule izazvala pomutnju na burzi

26.11.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Vijest o potpisivanju ugovora između američkog Pfizera i hrvatske biotehnološke kompanije Genera izazvala je pravu pomutnju na Zagrebačkoj burzi. Odmah nakon otvaranja, trgovanje dionicama Genere d.d. blokirano je zbog skoka cijene od 16,07 posto

Šok je uslijedio nakon demantija iz Genere, u kojem stoji da se ugovor ne odnosi Generu d.d. koja kotira u prvoj kotaciji Zagrebačke burze, već na društvo Genera istraživanja d.o.o. koja trenutno nije u sastavu Grupe Genera d.d. niti je njezino povezano društvo.

Reagirajući na demanti, Zagrebačka burza poništila je sve transakcije pozivajući se na članak 366. Pravila, prema kojem burza može poništiti transakciju kako bi zaštitila javni interes, ulagatelje te pravično i uredno odvijanje tržišnih aktivnosti.

Međutim, očekivanja da će se nakon poništenja transakcija cijena dionice Genere stabilizirati nisu se obistinila. Unatoč demantiju i poništenju transakcija, ulagači su u nastavku trgovanja navalili na dionice Genere, podigavši cijenu za preko 50 posto. U konačnici, cijena dionice završila je na 75 kuna, 33,95 posto iznad jučerašnje završne cijene. 

Podsjetimo, Večernji list objavio je vijest da je američki Pfizer od Veterine kupio licencirana patentna prava za razvoj lijeka za bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega.