POSRNULA GRUPA

Prodaja austrijskog Baumaxa u punom jeku

04.12.2014 u 14:30

Bionic
Reading

Prodaja austrijskog lanca opreme za kućanstvo BauMaxa u punom je jeku a krajnji je rok za dostavljanje obvezujućih ponuda 18. prosinca, piše u četvrtak austrijski list News, pozivajući se na dokumente investicijske banke Mediobanca

Posrnula austrijska grupa, snažno prisutna u istočnoj Europi i Turskoj, prošlog je mjeseca opovrgnula medijska izvješća o prodaji, podsjeća Reuters.

Austrijski list temelji izvješće na dokumentima Mediobance koja prati prodaju. U BauMaxu danas nisu bili dostupni za komentar tih napisa.

Prodaja je fokusirana na BauMaxove trgovine na glavnim tržištima, Austriji, Češkoj i Slovačkoj, gdje generira 70 posto prihoda, odnosno 745 milijuna eura, piše nadalje austrijski News.

Eventualnu transakciju moraju odobriti BauMaxove banke-kreditori, uključujući Raiffeisen, Erste Grupu i Bank Austriju.

U austrijskom su listu procijenili da bi u najgorem mogućem scenariju, odnosno ako BauMaxove kredite ne bude bilo moguće naplatiti, gubitak za banke iznosio 400 milijuna eura, navodeći ipak i mišljenje upućenog stručnjaka koji je realnim ocijenio iznos od 250 do 270 milijuna eura.

Grupa je inače u travnju s bankama vjerovnicima dogovorila plan preustroja koji bi trebao biti realiziran do 2016. a predviđao je prodaju gubitaških dijelova poslovanja u Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj do kraja ove godine i fokusiranje na Austriju, Češku i Slovačku.

U travnju su počeli zatvarati tvrovine u Turskoj, u srpnju su prodali rumunjsko a u rujnu bugarsko poslovanje. Hrvatski je ogranak u svibnju zatražio pokretanje predstečajnog postupka, uz prijavljenih 433 milijuna kuna obveza prema vjerovnicima.