AFERA HYPO

Pročitali smo što piše u austrijskoj optužnici protiv Vladimira Zagorca

24.04.2015 u 06:57

Bionic
Reading

Tportal je u posjedu optužnice austrijskog državnog odvjetništva iz Klagenfurta, kojom se bivšeg generala Vladimira Zagorca i bivšeg člana Uprave Hypa Guentera Striedingera tereti da su s još dvojicom suučesnika oštetili Hypo za 20 milijuna eura. Na 200 stranica optužnice austrijski tužitelji detaljno opisuju kako je bankar Striedinger financirao Zagorčeve sumnjive građevinske projekte odobravajući kredite za namjerno precijenjena zemljišta

'Postoje naznake da su u aferu Hypo umiješani i hrvatski državljani', izjavio je oprezno državni odvjetnik Dinko Cvitan na RTL-u, upitan istražuje li se sumnjivo poslovanje propale pa podržavljene klagenfurtske banke i kod nas. U Austriji odavno postoji više od naznaka te su bivši menadžeri Hypo Alpe-Adria Banka osuđeni u jednom procesu te se protiv njih vodi i još nekoliko drugih, dok političku pozadinu afere istražuje povjerenstvo austrijskog parlamenta. Neka imena iz Hrvatske sustavno se spominju u aferi Hypo, a riječ je i o političarima iz stranaka kao što su HDZ, HSS i IDS, no protiv jednoga je već napisana i optužnica, dakle mnogo više od naznaka koje Cvitan spominje.

U pitanju je Vladimir Zagorec, bivši general, zamjenik ministra obrane i glavni logističar HV-a, koji se nakon umirovljenja odlučio baciti na građevinski biznis, za što je očito imao veliku financijsku podršku banke Hypo. Zagorec je optužen s bivšim članom uprave Guenterom Striedingerom te austrijskim poduzetnikom i konzultantom Hermannom Gabrielom i odvjetnikom iz Liechteinsteina Geroldom Williamom Hoopom, da su Hypo oštetili za 19,8 milijuna eura, i to ugovarajući sumnjive kredite bez odgovarajućih osiguranja za Zagorčeve građevinske projekte. Optužnicu je napisalo Državno odvjetništvo iz Klagenfurta, smješteno na adresi Heuplatz 3, a tportal.hr je dobio kopiju optužnice od austrijskih kolega novinara.

Problematični su krediti tvrtkama Antao Holdings (šteta od 1,3 milijuna eura), Espada Holding (86,6 milijuna), Emperador Group (9,3 milijuna) i Equipage (2,6 milijuna), koje su se bavili građevinskim i turističkim biznisom od Rovinja preko Hvara pa do Dubrovnika. U optužnici se pak najčešće spominju 2005. i 2006. godina, dakle početak Sanaderove ere, koji je zasad jedini u Hrvatskoj osuđen za primanje mita od Hypa. U optužnici stoji da su Zagorcu odobravani krediti bez odgovarajućeg osiguranja, da je on pak bio jedini upoznat s pozadinom svojih projekata, da je neke od kredita koristio za osobno bogaćenje te da je lagao o vlastitim sredstvima koje ulaže u projekte. Rezultat svega toga je izostanak vraćanja kredita banci u najmanjem iznosu od 9,8 milijuna eura, i optužnica austrijskog Državnog odvjetništva za pronevjeru.

Da bi obavili sve svoje sumnjive operacije, Zagorec i Striedinger osnovali su i tvrtku u Lihtenštajnu, a savjetnik im je bio suoptuženi Hoop, koji je odigrao važnu ulogu oko projekta na Hvaru, za koji je svjedočio kako Zagorec ima vlastita sredstva za ulaganje, što je 'suprotno istini', kako piše u optužnici iz Klagenfurta. Kao potencijalne svjedoke austrijski tužitelji navode bivšeg čelnika banke Hypo Wolfganga Kulterera te još 26 imena, od kojih su neka iz Hrvatske.


Zagorca se u spisu opisuje kao 'bivšeg generala koji u relevantnim periodu za optužnicu bavio nekretninskim poslovima', a ističe se da je u Hrvatskoj osuđen 2009. na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja, ali da je 2013. pušten nakon dvije trećine odslužene kazne. Ističe se da Zagorec trenutačno prima samo 300 eura mjesečno mirovine s obzirom na to da mu se veći iznos od toga oduzima jer je u Hrvatskoj osuđen da vrati šest milijuna eura.

U optužnici stoji da su se Striedinger i Zagorec upoznali najkasnije 2004., nakon čega se među njima 'razvio intenzivan poslovni odnos' te da je Striedinger bio ključan u povezivanju Hypa s bivšim generalom koji se bavio nekretninskim projektima u Hrvatskoj i Austriji. Striedinger je onda upoznao Zagorce s Gabrielom, koji je preko svoje tadašnje firme ITC Steuerberater osnovao za Zagorca zakladu VITOX u Klagenfurtu. U prvoj upravi te zaklade sa sredstvima od samo 70 tisuća eura sjedio je i četvrti optuženik Hoop. Njih su dvojica, prema austrijskoj optužnici, pomogli Zagorcu u uspostavljanju poslovnih struktura koje su omogućile da od Hypa, uz Striedingerovu intervenciju, dobije 'ekonomski neopravdane i namjerno napuhane kredite'.

Ali ključan je ipak odnos Striedingera i Zagorca koji su razvili sistem po kojemu je Striedinger Zagorcu sređivao kredite za poslove s nekretninama, ali je veći dio tog novca išao direktno Zagorcu u džep za privatno bogaćenje. Da bi objasnili taj poslovni model, austrijski su tužitelji morali napraviti i posebnu ilustrativnu grafiku koja objašnjava sve poslovne malverzacije Zagorca i ekipe. Nadalje se detaljno objašnjava kako inače banke odobravaju kredite te se analizira razlika u poslovanju banke Hypo. Zagorec je za Hypo bio 'VIP-klijent', te je pripadao 'posebnom krugu' čiji su se krediti zahtjevi trebali riješiti što hitrije. U austrijskim se medijima kao još jedan VIP-klijent spominje Ivić Pašalić, bivši savjetnik predsjednika Franje Tuđmana za unutarnju politiku, koji se također u proteklom desetljeću bavio građevinskim biznisom.

Optužnica je zaključena 'pregledom objektivnih i subjektivnih komponenti slučaja', u kojima se kaže da austrijsko Državno odvjetništvo smatra da su Zagorec i Striedinger 'radili zajedno' kako bi banka Hypo odobrila Zagorcu kredite bez odgovarajućeg pokrića, pri čemu su druge polovično indormirali ili namjerno dezinformirali o svojim poslovima i namjerama. Zagorec je pak redovito dobivao i veće kredite zbog napuhanih cijena zemljišta, te ga nije bilo briga hoće li nastati poslovna šteta Hypu ako on nije u stanju vraćati kredite. Austrijsko državno odvjetništvo izračunalo je da je kroz sumnjive poslove sa Zagorcem Hypo oštećen za dvadesetak milijuna eura!

Austrijska optužnica protiv Striedingera, Zagorca, Gabriela i Hoopa dovršena je u studenom 2014. u Klagenfurtu te bi uskoro trebala biti i službeno potvrđena, nakon čega za par mjeseci slijedi datum početka suđenja.