OPTIMISTIČNI BANKAR

Prka: Kamatne stope će nastaviti padati

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.10.2010 16:36
  • Objavljeno 27.10.2010 u 16:26
Božo Prka

Božo Prka

Izvor: Cropix / Autor: Drago Sopta / CROPIX

Makroekonomski temelji Hrvatske su stabilni, ali za iskorak iz krize treba uskladiti aktivnosti fiskalnog, monetarnog, realnog i financijsko-bankarskog sektora, rekao je predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Božo Prka na današnjem susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca

Prka smatra da Hrvatska ima solidne makroekonomske temelje za razvoj - fiskalni deficit manji od prosjeka EU 27, javni dug od 35 posto udjela u BDP-u (bez jamstava) koji po njemu nije zabrinjavajući, ali je zabrinjavajući trend njegova povećanja. U pogledu vanjskog duga napominje da se on dobrim dijelom odnosi na korporativni sektor. Podsjeća i na devizne rezerve od 11,5 milijardi eura i rezerve komercijalnim banaka.

Ono što nedostaje su, smatra Prka, politički konsenzus o smjeru društvenog razvoja, jača vizija razvoja s novom industrijskom politikom i bolja koordinacija fiskalnog, monetarnog, realnog i financijsko-bankarskog sektora.

Nedostatak te koordinacije po Prki je temeljni problem hrvatske ekonomije.

Banke su, dodaje, u takvoj situaciji postale nesklone rizicima pa su smanjile kreditnu izloženost prema poduzećima, koja su u uvjetima pada prihoda i zadržavanja razine financijskih obveza počela zapadati u probleme.

Ipak, za iduću godinu čelnik PBZ-a najavio je rast kredita poduzećima, posebno malim i srednjima, a smanjenje plasmana državi. Dodao je da bi kamatne stope trebale nastaviti blago padati

Prka kaže da je PBZ pozdravio sudjelovanje države u podjeli rizika financiranja poduzetničkih projekata, kroz modele u kojima sudjeluju poslovne banke i HBOR. Skroman interes poduzetnika objasnio je njihovim zaziranjem od državnih jamstava, a taj zazor po njegovim riječima je nuspojava vladinih antikorupcijskih aktivnosti, jer je među poduzetnicima prisutan strah od kaznenog progona zbog korištenja državnih jamstava

Prka je odbio komentare po kojima banke koče gospodarski oporavak ocjenivši te tvrdnje nesuvislima. Banke su, kaže Prka, u najkritičnijem razdoblju kreditno podržale državu, a to je dobrim dijelom iscrpile njihov potencijal za financiranje poduzeća.

Glavni ekonomski strateg PBZ-a Marko Škreb kazao je okupljenim poduzetnicima da su banke smanjile kredite kako bi u uvjetima krize zaštitile depozite, no za 2011. najavio je oporavak i to prvenstveno u drugom dijelu godine, ponovivši PBZ-ovu procjenu o stopi rasta u 2011. od 1,4 posto.

Darko Drozdek, član Uprave PBZ-a zadužen za mala i srednja poduzeća kazao je poduzetnicima da je PBZ spreman reprogramirati njihova zaduženja, ali da se banci moraju javiti dovoljno rano te da je pored toga banka spremna financirati kvalitetne razvojne projekte.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi