S RUSIJOM NA ČELU

Priprema se teren za 'plinski OPEC'

23.12.2008 u 15:57

Bionic
Reading

Ministri za energiju 12 zemalja izvoznica plina okupili su se u utorak u Moskvi radi službenog formiranja grupe, za koju tvrde da neće kontrolirati proizvodnju i cijenu kao što strahuju potrošači tog energenta na Zapadu.

Takozvani "plinski OPEC" bit će osnovan kao neformalni klub pod nazivom Forum zemalja izvoznica plina (GECF) i uključivat će 16 zemalja, među kojima će biti Alžir, Iran, Katar, Venezuela, Indonezija, Nigerija i ostale.

Zapadne zemlje potrošači, zabrinute da će grupa određivati cijene plina, pozorno prate sastanak kojim će predsjedati ruski premijer Vladimir Putin i kojeg je podržao ruski predsjednik Dmitrij Medvedev koji će u utorak navečer ugostiti izaslanike sastanka u Kremlju.

Članice foruma odbacuju tvrdnje da će kontrolirati cijene, ističući da je glavni cilj nove grupe monitoring tržišta plina i provođenje zajedničkih istraživanja

"Formalnija suradnja bila nam je u planu od samog početka", kazao je nigerijski ministar za naftu Odein Ajumogobia

"Situacija s razvojem plina znatno se razlikuje od one vezane za naftu, za koju postoji međunarodna cijena. Kod plina postoje domaće, međunarodne izvozne cijene, itd", dodao je.

Ruski dužnosnici kazali su da će se ministri dogovoriti oko dokumenta kojim će GECF postati formalnija organizacija sa sjedištem u ruskom gardu St. Peterburgu

Ruski Gazprom, najveći svjetski proizvođač plina koji podmiruje četvrtinu europskh potreba za tim energentom, potpisao je ove godine sporazum s Iranom i Katarom o uspostavi "velike plinske trojke" radi koordiniranja tržišnih politika, no odbacio je tvrdnje da namjerava utjecati na cijene.

Rusija, ujedno drugi svjetski izvoznik nafte, kazala je da razmatra sve opcije, uključujući pridruživanje OPEC-u, kako bi obranila svoje nacionalne interese. No, nije ponudila smanjenje proizvodnje ni posebne ugovore OPEC-u na prošlotjednom sastanku naftnog kartela u Alžiru.