ERSTE BANKA

'Prinuđeni smo podizati kamatne stope'

12.03.2009 u 13:13

Bionic
Reading

'Prinuđeni smo podizati kamatne stope na kompletnu aktivu' izjavio je Petar Radaković, predsjednik uprave Erste banke na predstavljanju prošlogodišnjih rezultata

Erste & Steiermärkische Bank u prošloj je godini ostvarila povećanje ukupne aktive za 12,9 posto na 45,57 milijardi kuna, a tržišni udio banke krajem 2008. godine mjeren visinom aktive povećan je na 12,4 posto (u odnosu na 12 posto krajem 2007. godine), čime je banka zadržala treće mjesto na hrvatskom bankarskom tržištu.

Neto dobit banke u 2008. iznosila je 788 milijuna kuna što predstavlja 31,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Krediti i potraživanja klijenata porasli za gotovo 17 posto na skoro 30 milijardi kuna. Obveze prema klijentima (depoziti) uvećane su za 10 posto na 28,5 milijardi kuna, a ukupni kapital banke uvećan je za trećinu na 5,1 milijardu kuna.

Gledano prema uspješnosti poslovanja, banka je imala prinos na aktivu (ROA) 1,8 posto, povrat od vlastitog kapitala (ROE) 17,4 posto, a omjer troškova i prihoda poboljšan je sa 45 posto u 2007. godini na 41,1 posto.

Izražavajući zadovoljstvo prošlogodišnjim rezultatima, Petar Radaković, predsjednik uprave banke, misli da je, objektivno, u ovoj godini neizvedivo ponoviti ovakve brojke.

Erste banka pripremila se za krizu rezervirajući sredstva za dio klijenata koji neće moći vraćati svoje obveze. Imajući u vidu otežane tržišne okolnosti, ponudili su smanjenje kamatne stope za trudnice i osobe koje izgube radni odnos, a korisnicima koji imaju status klijenta omogućila je produženje roka otplate do dvije godine. Sljedeći tjedan predstavit će program subvencioniranih kamatnih stopa za stambene kredite, u kojem će kamatne stope dvije godine biti fiksne.

Na pitanje boji li se pritisaka vlasti zbog podizanja kamatnih stopa, Radaković je odgovorio da tržište odlučuje o visini kamatnih stopa, a ne premijer. Uskoro očekuje blago povećavanje kamatnih stopa, za stare i nove kredite.