DOBRA PREDSEZONA

Prihodi od turizma u prva tri mjeseca porasli 16 posto

01.07.2016 u 17:09

Bionic
Reading

Prihodi od turizma u prvom su ovogodišnjem tromjesečju iznosili 390,8 milijuna eura, što je za 54,5 milijuna eura ili 16,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestilo je u petak Ministarstvo turizma prenoseći podatke Hrvatske narodne banke (HNB)

Podaci HNB-a pokazuju i da su turistički prihodi iz osobnih razloga (od turista koji su privatno boravili u Hrvatskoj) porasli za 55,7 milijuna eura ili za 18,4 posto, na 357,5 milijuna eura u prva tri mjeseca ove godine.

S druge strane, prihodi od dolazaka iz poslovnih razloga bili su manji za 1,2 milijuna eura u odnosu na prva tri mjeseca 2015. te su iznosili 33,3 milijuna.

S takvim prihodima od putovanja, udjel turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u prvo tromjesečju ove godine 3,8 posto, što je porast udjela za 0,3 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

'Ostvareni prihodi u turizmu u prva tri mjeseca ove godine pokazatelj su sve veće snage hrvatskog turističkog sektora, ali i da u budućnosti možemo računati da će predsezona imati sve važniji utjecaj na turizam i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. S obzirom na investicije koje se planiraju ove godine u hotelski sektor i dodatne sadržaje vjerujem da će se pozitivan trend prihoda nastaviti i dalje te da će ova godina i po tome nadmašiti prošlu', rekao je ministar turizma Anton Kliman