TREĆE TROMJESEČJE

Prihodi Deutsche Telekoma porasli na 15,6 milijardi eura

06.11.2014 u 11:27

Bionic
Reading

Deutsche Telekom (DT) izvijestio je u četvrtak o porastu neto prihoda u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 15,6 milijardi eura, dok je zbog velikih ulaganja u SAD-u i Njemačkoj dobit pala

Rast prihoda zahvaljuje se izvrsnim rezultatima na njemačkom mobilnom tržištu, rekordnom broju klijenata u SAD-u, snažnom financijskom razvoju u Europi i poboljšanjima u podružnici Systems Solutions, objavila je njemačka telekomunikacijska kompanija.

U kvartalnom poslovnom izvješću ističe se i da su svi trendovi vezani za strategiju u uzlaznoj putanji, te da je po prvi put u povijesti više od 60 posto prihoda ostvareno u inozemstvu.

'Izazovi se razlikuju ovisno o regijama, ali je jasno da posvuda napredujemo. Bilo u SAD-u, Europi ili na domaćem tržištu, ovo je bilo vrlo uspješno tromjesečje za nas', ocijenio je Tim Höttges, predsjednik Uprave Deutsche Telekoma.

Prilagođena neto dobit iznosila je u trećem tromjesečju 800 milijuna eura, što je pad za 2,8 posto na godišnjoj razini. Neusklađena dobit pala je, pak, za 13,9 posto.

Veća ulaganja u Njemačkoj i SAD-u imala su znatan utjecaj na usklađenu zarada prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), pa je pala za 1,8 posto na godišnjoj razini, na 4,6 milijardi eura. Umjereni pad od 1,8 posto zabilježen je u i prvih devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u priopćenju DT-a.

Grupa je u trećem tromjesečju ponovno značajno povećala svoje kapitalne izdatke u odnosu na godinu prije, za 10,3 posto, na 2,5 milijardi eura, u što nisu uključeni troškovi za mobilni spektar.

Slobodni novčani tok smanjio se u trećem tromjesečju za 21,2 posto, na 1,1 milijardu eura, što je u skladu s očekivanjima, stoji u priopćenju.

Deutsche Telekom je potvrdio svoju prognozu za cijelu godinu o prilagođenoj EBITDA-i od oko 17,6 milijarde eura, te slobodnom novčanom toku od ukupno oko 4,2 milijarde eura.