TREĆE TROMJESEČJE

Prihodi Alphabeta skočili 21 posto, cijena dionice pala

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 26.10.2018 09:04
  • Objavljeno 26.10.2018 u 09:04
Alphabet

Alphabet

Izvor: Screenshot / Autor: Alphabet

Alphabet je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 33,7 milijardi dolara, 21 posto više nego godinu dana prije, a premda je snažno skočila i dobit te krovne kompanije Googlea, cijena njezine dionice znatno je pala

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, čista dobit tog tehnološkog diva iznosila je u trećem ovogodišnjem kvartalu 9,2 milijarde dolara, što je 36,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Rast dobiti veći je nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, no rast prihoda je manji, pa je cijena dionice Alphabeta u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta pala više od 3 posto.

Rast prihoda Alphabeta ponajviše se, po običaju, zahvaljuje rastu prihoda od oglašavanja na Googleu, koje čini oko 86 posto ukupnih prihoda kompanije.

Snažan rast gospodarstva potaknuo je kompanije da više troše na oglašavanje, a pritom se odmiču od oglašavanja putem tradicionalnih medija prema online i oglašavanju na društvenim mrežama. Google pritom dominira kako u mobilnom, tako i desktop pretraživanju.

Tako su u proteklom tromjesečju prihodi Alphabeta od oglašavanja porasli za 20,3 posto na godišnjoj razini, na 29 milijardi dolara.

Rezultati pokazuju, kažu analitičari, da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebooka na tržištu mobilnog i video oglašavanja, koje snažno raste jer su oglašivači spremni dobro platiti za nekoliko sekundi pažnje ciljanih gledatelja sadržaja.

Snažno rastu i troškovi poslovanja

Izvješće je pokazalo i da, osim samog Googlea koji obuhvaća internetsku tražilicu i YouTube, i ostali poslovni dijelovi Alphabeta u koje tvrtka puno investira, kao što su hardware i 'cloud' usluge, bilježe rast.

Prihodi od tog poslovnog odjela porasli su u proteklom tromjesečju na 4,8 milijardi dolara, što je 43 posto više nego godinu dana prije.

  • +7
  • +4

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Međutim, operativni gubitak tog poslovnog odjela porastao je na 727 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio 650 milijuna.

Ulagače zabrinjava i snažan rast troškova kompanije, koji su u proteklom tromjesečju skočili za 28 posto na godišnjoj razini, zbog čega je operativna marža smanjena s lanjskih 28 na 25 posto.

Rezultati kompanije izazivaju, kažu analitičari, zabrinutosti da bi velike investicije u nove poslove, povećani zahtjevi regulatora i jačanje konkurencije mogli dovesti do usporavanja rasta kompanije.

U posljednje dvije godine Google je u Europi kažnjen s ukupno 7,7 milijardi dolara zbog kršenja zakona protiv monopola.

Uz to, Alphabet, kao i mnoge druge tehnološke kompanije, moraju sve više ulagati u zaštitu korisnika.

„Zamah Googleove zarade ostaje snažan. No, ako analizirate podatke dublje, vidjet ćete da rastu troškovni pritisci, što je glavni razlog razočaranja ulagača”, kaže Harris Anwar, analitičar u tvrtki Investing.com, objašnjavajući razloge pada cijene dionice Alphabeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!