konsolidacija

Preuzima li omiški Studenac kutinsku Loniju? Njihovim spajanjem nastao bi trgovački lanac koji bi zaprijetio i najvećima

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 13.01.2022 15:47
  • Objavljeno 13.01.2022 u 15:47
Studenac i Lonia - ilustracija

Studenac i Lonia - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Cropix, Lonia, Licencirane fotografije

Omiški maloprodajni lanac Studenac navodno se sprema na preuzimanje kutinske Lonije. Studenac, inače u poljskom vlasništvu u velikom je investicijskom zamahu a u proteklih pet godina preuzeli su četiri manja hrvatska trgovačka lanca. Provjerili smo što se valja iza brda i hoće li na našem tržištu nastati novi veliki izazivač najvećih - Konzuma, Lidla, Plodina, Kauflanda i Spara

Ni Studencu, ni Loniji nisu strana preuzimanja. Sam Studenac od poduzetnika Josipa Milavića 2018. kupio je poljski investicijski fond Enterprise fund VIII, kojim upravlja društvo Enterprise investors. Riječ je o jednoj od najvećih investicijskih kuća u ovom dijelu Europe koja je u Hrvatskoj preuzela i lanac Pan Pek, od Agrokora Ivice Todorića kupili su lanac sportske obuće i odjeće Intersport.

Poljaci su preuzimanjem Studenca krenuli u širenje: preuzeli su Sonik markete iz Zadra, Istarske supermarkete iz Poreča i, u lipnju ove godine, trgovine Bure iz Biograda. Lonia je pak na samom početku pandemije, u ožujku 2020., preuzela podravsku Slogu čime je povećala broj prodajnih mjesta na više od 300. Studenac pak ima više od 650 prodajnih mjesta a nedavno su počeli i s jačim širenjem u Zagrebu.

Upitali smo Studenac izravno jesu li preuzeli Loniju.

"Studenac kontinuirano prati sve trendove, pa i potencijale na tržištu maloprodaje u Hrvatskoj. No, planovi i njihovi detalji su dio interne poslovne politike te stoga, nažalost, nismo u mogućnosti davati konkretnije komentare", poručili su iz Studenca, ali nisu ni potvrdili ni demantirali informaciju koja kruži.

Dragan Munjiza, direktor tvrtke Lonia Trgovina, kaže nam kako ne može ništa komentirati jer on vodi operativno poslovanje trgovina te s mogućom prodajom Lonije nema ništa, već o tome odlučuje jedini vlasnik. Vlasnici Lonie, obitelj Jaram, točnije Frane Jaram koji se vodi kao osnivač Lonia Trgovine d.o.o. i jedini dioničar Lonie d.d., ostali su nam nedostupni za komentar.

  • +9
  • +6

Michal Senczuk, Studenac

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Studenac

Studenac je u 2020. poslovao s prihodima od 1,85 milijardi kuna i bruto dobit od tek deset milijuna kuna pri čemu su zapošljavali 2500 ljudi.

No Michał Wojciech Seńczuk, predsjednik Uprave Studenca, u ranijem razgovoru za tportal otkrio nam je kako u podatke o 2020. nisu uključeni brojevi nekih preuzimanja koje su u međuvremenu odradili, pa se točniji broj zaposlenih kreće na razini od 3500 ljudi.

S druge strane, Lonia, koju vodi Munjiza, u 2020. poslovala je s prihodima nešto višim od 500 milijuna kuna i također skromnom dobiti od 15 milijuna kuna.

Lonia je na kraju 2020. zapošljavala nešto više od 1000 ljudi, što znači da bi njenom integracijom u Studenac nastao div koji zapošljava preko 4500 ljudi i ima promet od otprilike dvije i pol milijarde kuna godišnje što bi značilo da bi po kriteriju prihoda uskoro mogli prestići splitski Tommy, a približili bi se Kauflandu, koji je peti najveći trgovac u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!