DEVET VRHUNSKIH PROJEKATA

Predstavljene vodeće tvrtke za venture ulaganja

24.02.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Na drugom danu VentureXchange događanja predstavljeno je devet finalista nedavnog završenog natječaja Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije za biranje najperspektivnijih projekata za tzv. venture capital financiranje u Jugoistočnoj Europi. Na natječaj je pristiglo ukupno 25 projekata iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine s prijedlozima za ulaganje vrijednim preko 250 milijuna eura

U finalu su se našle dvije tvrtke iz područja obnovljivih izvora energije: slavonska Oie Semeljci proizvodi bio gorivo, a bosanskohercegovačka Turbina proizvodi električne energije iz vjetra. Dva finalista natječaja uspješno su prezentirala svoj projekt visokotehnoloških proizvoda: kompanija DOK-ING razvila je vozilo za gašenje požara sa automatskim upravljanjem robota, a tvrtka Hypersphere kreirala je ekonomičan način kojim se može zamijeniti korištenje satelita u komunikaciji i primanju podataka.

Dva finalista natječaja iz Slovenije, Gene planet i Lifegenetics koriste postojeću tehnologiju 'čitanja' ljudskog genoma u svrhe medicinske prevencije i dijagnostike. Tvrtke GIS Cloud, Mobilisis i Placeberry.com koriste ICT tehnologiju za napredna rješenja Internet portala, software i hardware aplikacija.

NAJPERSPEKTIVNIJI PROJEKTI

Proizvodnja bio goriva

Projekt proizvodnje bio goriva nalazi se u Slavoniji, inače ocijenjenom kao jedno od najperspektivnijih europskih područja za proizvodnju bio goriva. Projekt Oie Semeljci d.o.o. osnovan je 2008. U prvoj fazi projekta, nakon tržišne analize i osiguranja sirovina za proizvodnju električne energije iz biološkog otpada, izgradit će se postrojenje za proizvodnju bio goriva jačinom od 2.232 KW. U drugoj fazi, predviđeno je povećanje kapaciteta na 3.231 KW. Predložena tehnologija proizvodnje može koristiti više vrsta biološkog otpada, a povrat uloženih sredstva prema analizama je nešto malo iznad četiri godine.

Robot vozilo za gašenje požara

DOK-ING je uspješno hrvatsko poduzeće koje proizvodi i izvozi robote i vozila namjenjene sačuvanju života, imovine i okoliša. Tvrtka uspješno proizvodi i strojeve na daljinsko upravaljnje, uključujući i za razminiravanje i rudarstvo. DOK-ING je osigurao kvalitetan rast za visokokvalitetne proizvode u privatnom i javnom sektoru za globalno tržište. DOK-ING je poznat po lansiranju novih inovativnih proizvoda na globlano tržište, a jedno od tih proizvoda je i robot vozilo za gašenje proizvoda FIREROB.

FIREROB je jedinstveni proizvod jer je prvo hibridno vozilo za gašenje požara sa daljinskim upravljanjem te može uspješno gasiti požare na nedostupnim lokacijama. Europska komisija prepoznala je vrijednost ovog proizvoda i odobrila nepovratna sredstva za razvoj. Potencijano tržište za FIREROB uključuju tisuće vatrogasnih jedinica, kemiskih i vojnih objekata, zračnih luka i ostalih mjesta sa značajnim rizikom od požara. DOK-ING traži venture capital partnera ili strateškog partnera kako bi plasirao ovaj već testirani proizvod i iskoristio ovu tržišnu priliku.

2. Private Equity konferencija
Osobna genetska analiza

Gene Planet prva je tvrtka u Europskoj uniji sa sjedištem u Sloveniji koja nudi osobnu genetsku analizu po povoljnim cijenama. Takva osobna genetska analiza uključuje rizike od mogućih genetskih poremećaja, otkrivanje posebnog dara i talent, genetska predispozicija i reakcije na lijekove, nasljedne bolesti te nutricionistička preporuka bazirana na genetskoj analizi. Analizu je cjenovno povoljna za velik dio potencijalnih korisnika, a tehnologija koja se koristi dozvoljava primjenu na velikom broju lokacija. Geneplanet traži venture capital partnera koji bi pomogao razviti brend i širiti se na tržišta Europske unije i Jugoistočne Europe.

Web aplikacija za geografske karte

GIS Cloud je prvi svjetski web u cjelosti baziran na Cloud Computingu. Predstavlja platformu i web aplikaciju sa mogućnošću stvaranja, editiranja, dijeljenja, publiciranja te analize geospatijalnih podataka. Ona pomaže korisnicima vizualizirati te analizirati svoje podatke na stvarnom modelu tj. karti. Instalacija nije potrebna, te je korištenje omogućeno u roku od nekoliko minuta, bilo gdje u svijetu.

Stratosferska platforma za nadgledanje

Hipersfera d.o.o. kompanija je u području istraživanja i razvoja koja razvija autonomnu stratosfersku platformu koja će zamijeniti satelite i avione u primanju i komunikaciji podataka. Platforma predstavlja 'oko na nebu' koje kontinuirano nadgleda određeno geografsko područje. Projekt je podijeljen u dvije investicijske faze: prva faza (18 mjeseci) završiti će krajem ožujka 2010. s budžetom od milijun dolara. Glavni investitor bila je Vlada te 30 posto privatnih investitora. Druga faza će trajati tri godine za što je potrebna investicija od 15 milijuna eura da bi se razvio potpuni komercijalni model platforme. Tim Hypersphere sastoji se od 15 znanstvenika te 10 vanjskih suradnika.

Personalizirani genetski savjetnik

Genelitik je start-up u biotehnologiji koji razvija personalizirane usluge u genetici za širokok tržište. Njihovi će proizvodi biti predstavljeni pod brendom LifeGeneticsTM te će se bazirati na pronalaženju optimalnih nutricionističkih izbora, izbora životnog stila, u svrhu sprečavanja mogućih bolesti ili bržeg i efikasnijeg liječenja. Njihova prva usluga je savjetnik Nutrigenomic, individualno personalizirana knjiga bazirana na genetskim razlikama. Genelitik je nagrađen kao najbolji poslovni model na natjecanju Podjetna Primorska, u konkurenciji sa ostalih top 30 inovacija u Sloveniji. Lifegenetics traži strateške partnere/investitore s iskustvom u životnim znanostima, nutricionizmu, medicini te sličnim industrijama.

Sustav za GPRS prijenos podataka

Mobilisis Group sastoji se od 12 radnika koji su stvorili unaprijeđeni sustav za GPRS prijenos podataka, nadzor na daljinsko upravljanje, nadzor vozila… Tvrtka bilježi konstantan rast u broju radnika, prihodima, broju klijenata iz cijele Europe te tehničkih rješenja koja prate najviše standarde tržišta. Orijentirani su na izvoz hi-tech projekata prema specifikacijama klijenata.

Tražilica za turističku ponudu

Placeberry.com tražilica je koja bira stranice isključivo prema turističkoj ponudi te sakuplja njihove podatke u svoju bazu podataka i prepušta svoju bazu podataka korisnicima. Korisnici jednostavno mogu opisati kakav odmor ili putovanje žele te će im Placeberry pružiti odgovarajuće rezultate.

Proizvodnja električne energije pomoću vjetra

Turbina IPD kompanija je osnovana 2006. koja je razvila novi koncept u proizvodnji električne energije pomoću vjetra. To je pravi primjer cleantech kompanije koja razvija upotrebnu novih 'čistih' tehnologija za profitabilnu proizvodnju s ciljem očuvanja okoliša. Vjetroelektrane su jedno od najbrže rastućih alternativnih načina proizvodnje energije, a proizvod Turbine IPD moguće je koristiti u rezidencijalnim i u industrijskim dijelovima. Turbina IPD uspješnoj je razvila prototip koji se već koristi na nekoliko lokacija i sada traži venture capital fonda koji bi plasirao brand i omogućio širenje na regionalna i globalna tržišta.