objavljen poziv

Požurite! Dijele se bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća vrijedne 141 milijun kuna

12.07.2022 u 19:03

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u utorak poziv za bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća, namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima, vrijedan 141 milijun kuna, pri čemu je modalitet poziva izmijenjen u privremeni

Naime, kako su priopćili iz ministarstva, nakon što je 31. svibnja 2022. poništen i zatvoren u modalitetu trajno otvorenog poziva, danas objavljen poziv provodi se kao otvoreni postupak u modalitetu privremenog poziva na dostavu projektnih prijedloga.

To znači da je određen krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga, a po njegovom isteku započinje postupak dodjele kojim se omogućava natjecanje između svih podnesenih projektnih prijedloga na temelju kvalitativnih aspekata, pojasnili su.

Pozivom će se poticati investicije novoosnovanih mikro, malih i srednjih poduzeća, starosti do pet godina, koja razvijaju inovacije bazirane na znanju ili visokim tehnologijama. Riječ je o projektima čiji se proizvodi i usluge nalaze u predkomercijalnoj fazi i zahtijevaju dodatna financijska ulaganja za dovršetak tehnološke spremnosti.

Ukupno je u sklopu poziva dostupan 141 milijun kuna, a iznosi potpore koja se može dodijeliti kreću se između 200 tisuća kuna i milijun kuna, navedeno je.

Pritom, prihvatljivi troškovi uključuju kupnju opreme, materijala, zapošljavanje osoblja i ugovaranje vanjskih usluga za razvoj inovacije. Usporedno s financiranjem, korisnici će u svrhu izgradnje kapaciteta i spremnosti za investicije biti obvezni proći osposobljavanje za specifične vještine za startup tvrtke.

Razdoblje zaprimanja prijava je od 12. kolovoza do 12. rujna ove godine, a projekte će po zatvaranju poziva, nakon 12. rujna, evaluirati HAMAG - BICRO, što će rezultirati sastavljanjem bodovne rang-liste i donošenjem odluka o financiranju.

Projektni prijedlozi podnose se isključivo putem sustava eNPOO, napomenuli su iz ministarstva.